Care sunt cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19, raportate în Europa

  • 13 Mai 2020 19:31
Care sunt cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19, raportate în Europa

Durerile de cap și pierderea mirosului sunt cele mai frecvente simptome cauzate de COVID-19 în rândul pacienților europeni care suferă de forme ușoare și moderate ale acestei boli, potrivit unui studiu care a subliniat că maladia poate lua forme diferite în funcție de vârsta și de sexul persoanelor infectate, relatează Agerpres, citând AFP, potrivit Agerpres.

70% dintre pacienții europeni au prezentat fiecare din cele două simptome menționate, au concluzionat autorii acestui studiu publicat în Journal of Intern Medicine și realizat pe un eșantion de peste 1.400 de persoane infectate cu noul coronavirus, a căror contaminare a fost confirmată prin teste de depistare.

Printre celelalte simptome frecvente s-au numărat nasul înfundat (67,8%), tusea (63,2%) și starea de oboseală (63,3%), urmate de dureri musculare (62,5), secreții nazale abundente (60,1%) și pierderea gustului (54,2%). În schimb, febra a fost semnalată de mai puțin de jumătate dintre pacienții participanți la acest studiu (45,4%).

Această primă anchetă epidemiologică pe pacienți europeni cu forme non-severe de COVID-19 a fost lansată de Federația Internațională a Societăților de ORL (IFOS) pentru a evalua frecvența simptomelor de pierdere a mirosului (anosmie) și a gustului (ageuzie), raportate de anumiți pacienți după sosirea pandemiei pe continentul european.

Rezultatele preliminare publicate la începutul lunii aprilie au arătat frecvența acestor simptome, puțin descrise până atunci de studiile realizate în Asia.

Studiul complet, realizat în cinci țări europene (Franța, Belgia, Italia, Spania și Elveția), confirmă că pierderea mirosului este "un simptom specific" pentru COVID-19 și nu doar o consecință a obstrucției nazale.

"Capacitatea COVID-19 de a invada bulbul olfactiv și, prin consecință, sistemul nervos central este probabil o ipoteză" pentru a explica anosmia, au precizat cercetătorii de la spitalul universitar Foch din Suresnes (Franța).

Anosmia și ageuzia au fost foarte puțin descrise în studiile realizate pe pacienți chinezi, care raportau în principal febră, tuse și dificultăți respiratorii drept simptome principale cauzate de COVID-19.

Autorii studiului coordonat de IFOS consideră că această diferență poate fi explicată prin faptul că studiile chineze au fost realizate pe pacienți spitalizați, care prezentau forme mai severe ale infecției.

Autorii noii cercetări au lansat, de asemenea, ipoteza că mutațiile genetice succesive ale noului coronavirus s-ar putea afla la originea acestor simptome diferite și că populațiile europene prezintă concentrații mai mari ale enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), care acționează ca un receptor al coronavirusului.

Ei au subliniat totodată că frecvența simptomelor variază în funcție de vârstă și de sex.

Astfel, pacienții tineri prezentau mai des tulburări ORL (urechi, nas și gât), în timp ce pacienții vârstnici prezentau adeseori febră, stare de oboseală și pierderea apetitului.

Tusea și febra au fost mai des constatate la bărbați, femeile fiind mai des afectate de simptome precum pierderea mirosului, dureri de cap și nas înfundat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău