Care este totuși prețul de achiziție a energiei. Cum va fi afectat consumatorul

  • 15 Martie 2018 13:16
Care este totuși prețul de achiziție a energiei. Cum va fi afectat consumatorul

În cadrul licitației de achiziție a energiei electrice cel mai mic preț a fost oferit de Centrala Termoelectrică Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan). Cu toate acestea Moldova va cumpăra și curent electric mai scump și de la grupul DTEK al miliardarului ucrainean Rinat Akhmetov.

Ministerul Economiei a anunțat ieri, 14 martie, că societatea pe acțiuni Energocom, deținută de stat a câștigat licitația de achiziție a energiei electrice și a semnat noile contracte de furnizare a energiei către Republica Moldova, valabile pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Un comunicat difuzat de grupul Gas Natural Fenosa scoate în evidență câteva detalii ale licitației. Astfel la concursul de oferte organizat de Gas Natural Fenosa au prezentat propuneri și au participat Energocom SA, și compania ucraineană Donbassenergo (ДОНБАССЭНЕРГО).

„După două runde de negocieri cea mai avantajoasă s-a dovedit a fi oferta Energocom. Prețul mediu al energiei electrice achiziționate începând cu 1 aprilie 2018 este de aproximativ 52,8 dolari pentru un MWh. Volumele de energie necesare companiilor Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova va fi asigurat de către Energocom SA în proporție de 70% de la CERS Moldovenească („Молдавская ГРЭС”) la prețul de 50,4 de dolari pentru un MWh și 30% de la DTEK (Ucraina) la prețul de 58,4 de dolari pentru un MWh", anunță Gas Natural Fenosa.

De notat că Ministerul Economiei a anunțat că prețul mediu de achiziție constituie circa 5,24 cenți americani pentru un kWh, ceea ce este cu 0,04 cenți mai puțin decât anunță Gas Natural Fenosa.

O explicație a aceste diferențe nu am putut obține. 

Menționăm că prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare cu 16% decât cel din contractul precedent.

Ministerul Economiei susține că scumpirea nu va afecta tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată.

Și asta pentru că, în urma introducerii noii metodologii de calculare a prețurilor, dar și datorită evoluției cursului valutar, au fost identificate soluții pentru a nu admite majorarea tarifelor din cauza diferenței dintre contractul actual și cel anterior, susține MEI.

Sursa: Moldstreet

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău