Care este interesul lui Putin în Siria

  • 10 Decembrie 2015 15:06
Care este interesul lui Putin în Siria

Rusia si coalitia condusa de SUA se implica tot mai mult in razboiul civil din Siria, pentru a elimina gruparea terorista Daesh (ISIL/Statul Islamic), dar cele doua mari puteri mondiale o fac din motive diferite.

Walter Pincus, celebru editorialisti al ziarului Washington Post, citat de Business24.ro, crede ca Vladimir Putin este mult mai interesat sa intervina decisiv in razboiul din Siria decat omologul sau american, miza de pe plan intern fiind cu mult mai mare in cazul Rusiei.

Recrutii rusofoni ai Daesh

"Militantii din Siria reprezinta o amenintare deosebit de mare pentru Rusia, multi dintre ei fiind cetateni ai acestei tari sau ai fostelor republici sovietice", a declarat Putin.

"Ne-am confruntat cu amenintarea terorismului international si aceasta ne-a costat mii de vieti. Raul este inca acolo", a mai explicat seful statului rus, facand referire la atacurile gruparilor radicale din Cecenia.

In prezent, numarul recrutilor Statului Islamic proveniti din fostele republici sovietice este estimat de agentiile internationale la aproape 2.400 de persoane, de trei ori mai mult decat in august 2014, iar situatia poate deveni catastrofala pentru Putin in cazul reintoarcerii acestora acasa.

Liderul de la Kremlin pluseaza si sustine ca numarul rusilor recrutati de ISIL ar fi mult mai mare.

"Avem o estimare care variaza intre 5.000 si 7.000 de persoane. Cu siguranta, nu le putem permite sa puna acasa in practica experienta dobandita in Siria", a precizat presedintele Rusiei.

In discutiile avute cu presedintele francez Francois Hollande, Putin s-a referit la rusii care lupta de partea ISIL calificandu-i drept "teroristi internationali" si a explicat ca interventia militara in Siria are ca scop impiedicarea revenirii acestora in tara.

"De aceea am decis sa lansam o operatiune militara in baza cererii venite de la guvernul legitim de la Damasc. In Siria, soldatii nostri lupta pentru Rusia si pentru siguranta cetatenilor rusi", a precizat Vladimir Putin.

Moscova a primit si anterior operatiunii militare din Siria diverse amenintari din partea unor grupari radicale islamiste, peste 10% din populatia tarii fiind alcatuita din musulmani.

Dupa declansarea raidurilor aeriene de catre Rusia, teroristii Daesh au raspuns prin atentatul care a dus la prabusirea unui avion de linie rusesc in Egipt, tragedie soldata cu 244 de morti.

"Ii vom gasi oriunde pe planeta si ii vom pedepsi", a anuntat atunci Putin, in vreme ce serviciul de informatii de la Moscova, FSB, a pus o recompensa de 50 de milioane de dolari pentru orice ajutor care va duce la identificarea vinovatilor.

La inceputul acestei luni, teroristii au poostat si un fimulet cu decapitarea unui cetatean rus din Cecenia, Magomed Khasiev, acesta fiind banuit ca era agent sub acoperire al FSB.

Actiuni timide

Din acest punct de vedere, Statele Unite si Rusia au gasit un teren comun pe care sa dezvolte o cooperare in combaterea terorismului.

Insa, in afara raidurilor aeriene frecvente, cele doua state dau deocamdata dovada de timiditate in privinta implicarii intr-un razboi terestru impotriva jihadistilor din Statul Islamic.

Agentia iraniana Fars News a raportat recent ca Rusia a trimis un contingent de 60 de puscasi marini in Siria, dar acestia au doar rolul de instructori si consultanti pentru trupele regimului Assad.

De cealalta parte, secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a mentionat existenta unui grup expeditionar specializat de soldati de elita care au misiunea de a-i gasi si elimina pe liderii ISIL din Irak si Siria, iar americanii ii antreneaza de ani de zile pe militarii irakieni.

Pentru moment, presedintele Obama crede ca aceasta este reteta de succes in eliminarea pericolului reprezentat de Daesh.

"Liderii Statului Islamic stiu ca nu ne pot infrange pe campul de lupta. In acelasi timp, stiu ca daca ne vor atrage trupele pe sol strain vor putea mentine miscarea de insurgenta ani in sir.

Aceasta ar insemna moartea a mii de soldati de-ai nostri, epuizarea unor resurse si aparitia continua de noi recruti ISIL", a precizat Barrack Obama.

In schimb, analistii militari nu se arata atat de optimisti in privinta succesului pe care l-ar putea avea antrenarea armatelor locale.

"Nu exista nicio raportare oficiala despre progresul obtinut in crearea unor forte eficiente din randul trupelor guvernamentale irakiene.

Nu cunoastem nici macar punctele forte sau slabe ale armatei irakiene, rezultatul incercarilor de a crea forte armate sunite sau macar forta si slabiciunea trupelor kurde din Irak", explica Anthony H. Cordesman, expert al Centrului International de Studii Strategice.

Acesta crede ca, pana in prezent, nu exista niciun plan coerent de actiune comuna intre trupele americane, cele arabe si turce din regiune, asa cum nu exista nicio grupare rebela semnificativa care sa se opuna ISIL sau trupelor lui Assad in Siria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău