Care este concluzia AMDM după ce a verificat calitatea a două serii de insulină STRIM

  • 05 August 2019 11:26
Care este concluzia AMDM după ce a verificat calitatea a  două serii de  insulină STRIM

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a verificat controlul calității la două serii ale insulinei STRIM și nu a găsit devieri de calitate. Într-un comunicat de presă, membrii Agenției susțin că au avut și o întâlnire cu reprezentanții Uzinei „Farmak” din Ucraina, producătorul produsului medicamentos STRIM.

Părțile au discutat despre semnalele cu privire la siguranța produsului, care au survenit în urma utilizării acestuia pe teritoriul Rep. Moldova. AMDM a cerut producătorului să prezinte date suplimentare privind utilizarea produsului în Ucraina și alte țări.

Reprezentanții AMDM susțin că au încercat să organizeze o ședință comună cu membrii Comisiei de specialitate în endocrinologie a Ministerului Sănătății, însă ședința a eșuat, pentru că nici un membru al Comisiei nu s-a prezentat.

La sfârșitul lunii iulie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat că a decis suspendarea certificatului de înregistrare pentru biosimilarul STRIM, pentru că au fost raportate reacții adverse.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gâlca a dezvăluit că licitația de la sfârșitul anului trecut, organizată pentru achiziționarea insulinei, ar fi fost desfășurată cu încălcări. Biosimilarul STRIM, cumpărat de autorități, ar fi de calitate dubioasă.

Ulterior, Centrul Național Anticorupție (CNA) a deschis un dosar pentru a investiga cum a avut loc achiziția pentru procurarea insulinei. După deschiderea acestui dosar, șeful Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci, a fost demis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău