Care este bugetul pentru acțiuni în domeniul culturii

  • 02 Iunie 2016 18:21
Care este bugetul pentru acțiuni în domeniul culturii

Puțin peste 270 de milioane de lei vor fi alocați în 2016 din bugetul de stat pentru acțiuni în domeniul culturii, potrivit proiectului Legii Bugetului aprobat de Cabinetul de Miniștri acum două săptămâni.

Dacă nu va suferi modificări majore, odată cu adoptarea legii în Parlament, înseamnă că pentru dezvoltarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național, în acest an, se acordă 1,3 procente din bugetul național.

270,5 milioane de lei din totalul celor 35,5 miliarde de lei, revin anul acesta Ministerului Culturii pentru cheltuieli în domeniul salvării și punerii în valoare a patrimoniului cultural al Republicii Moldova. Acest lucru înseamnă Republica Moldova va cheltui în acest an doar puțin peste un procent din bugetul național, pentru activități și acțiuni culturale.

Ponderea cea mai mare din cheltuieli, cu un volum de alocații financiare în mărime de aproape 175 de milioane lei, sau aproximativ 26% din totalul cheltuielilor în acest domeniu, revine  subprogramului “Dezvoltarea culturii”. Printre activitățile incluse aici sunt susținerea bibliotecilor, muzeelor, caselor de cultură, a teatrelor, altor organizații sau formații culturale, precum și pentru susținerea diasporei.

Pentru ”Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național” urmează să fie alocate aproape 83 de milioane de lei. Subprogramul își propune să promoveze activități de salvgardare ale patrimoniului cultural național imobil, prin măsuri de identificare, inventariere, inspectare, documentare, cercetare, expertiză și salvare a siturilor arheologice și monumentelor istorice, se arată în textul proiectului de lege.

Cu circa 4 milioane de lei, va fi susținută cultura scrisă, și doar cu 2 milioane de lei, cinematografia din Republica Moldova.

În creștere cu 29 de milioane de lei față de anul trecut, suma cheltuielilor prevăzute pentru finanțarea investițiilor capitale în domeniul culturii este, anul acesta, potrivit proiectului provizoriu, de aproape 50 de milioane.

Amintim că proiectul Bugetului de stat pentru anul 2016 prevede venituri în sumă de 31,3 miliarde de lei și cheltuieli de 35,5 miliarde.

2,5 miliarde de lei, echivalentul a aproape 119 milioane de dolari, urmează să fie acordați sub formă de asistență financiară rambursabilă de către România, pentru susținerea bugetului. În acest sens, România este principalul creditor al Republicii Moldova, înaintea Băncii Mondiale și Băncii Europene de Investiții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău