Care au fost cele mai frecvente solicitări ale refugiaților ucraineni în 2023

  • 04 Ianuarie 11:12
Care au fost cele mai frecvente solicitări ale refugiaților ucraineni în 2023

Termenul legal de ședere în Republica Moldova, obținerea protecției temporare, informații privind sprijinul financiar sau întocmirea actelor au fost cele mai frecvente solicitări ale refugiaților ucraineni în anul 2023, au declarat pentru Radio Moldova experții juridici. Pentru a primi sprijin, aceștia se pot adresa la instituțiile statului, organizațiile nonguvernamentale sau la ambasada Ucrainei de la Chișinău.

Cei mai mulți refugiați ucraineni solicită informații privind obținerea protecției temporare, a declarat pentru Radio Moldova, consiliera de la Centrul de Drept al Avocaților, Daniela Varlan. Potrivit ei, doar în luna decembrie, a recepționat circa 400 de apeluri din partea refugiaților ucraineni, scrie Radio Moldova.

„Doar la telefonul meu, pentru că noi mai avem alte telefoane, pentru luna decembrie, am avut 374 de apeluri, dintre care cele mai multe cu protecție temporară. Noi facem, de asemenea, și înregistrări la protecția temporară, atât în format online, cât și fizic. De asemenea, primim solicitări cu privire la azil și, totodată, aceștia au cerut informații referitoare la serviciile medicale care pot fi oferite aici, pe teritoriul Republicii Moldova, persoanelor strămutate”, a menționat Daniela Varlan.

Valentina este o refugiată din Ucraina stabilită în Republica Moldova, de aproape doi ani. Femeia spune că în această perioadă a întâmpinat dificultăți în obținerea protecției temporare.

„Am avut probleme la vamă: nu aveam pașaport pentru nepoate, din cauza acestui lucru, nu ne-au permis să trecem. Apoi, cumva, am rezolvat problema și am fost lăsați să trecem cu adeverințele de naștere, atunci, în timpul nopții, după începerea războiului. Am plecat la Bălți pentru a face documente la biroul de pașapoarte și pentru a obține protecție temporară. A fost nevoie să demontrez locul temporar de trai, pe care primăria ni l-a dat și până la urmă am reușit să întocmim protecția temporară”, a relatat Valentina.

Precizăm că și în acest an, persoanele refugiate din Ucraina beneficiază de protecție temporară, după ce starea de urgență a expirat la sfârșitul anului trecut, conform unui proiect de hotărâre aprobat de Guvern. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a precizat că prin modificările operate vor oferi în continuare facilități acestor persoane.

Până acum, potrivit datelor, peste 28 de mii de ucraineni au obținut protecția temporară. Actualmente, în Republica Moldova se află circa 90 de mii de refugiați din țara vecină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău