Carburanții s-ar putea ieftini de la 1 aprilie

  • 23 Februarie 2016 19:23
Carburanții s-ar putea ieftini de la 1 aprilie

Benzina, motorina și gazul lichefiat s-ar putea ieftini substanțial începând cu 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noii modalități de stabilire a prețurilor la produsele petroliere.

Noua metodologie, discutată astăzi în cadrul unei ședințe publice la ANRE, presupune stabilirea unui nivel plafon a costurilor la combustibili, calculată în funcție de cotațiile Platts ale petrolului. Petroliștii critică documentul și spun că acesta le va micșora profiturile și va duce chiar la falimentul unor operatori mai mici.

Conform noilor reguli, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să stabilească la fiecare două săptămâni plafonul maxim al prețurilor de care vor trebui să țină cont toți operatorii de pe piața petrolieră. Aceștia nu vor putea vinde benzina și motorina mai scump decât stabilește ANRE.

Petroliștii însă critică noua metodologie de stabilire a prețurilor la combustibili. Ei se declară îngrijorați de faptul că aceasta le va reduce din profituri. Mai mult, consideră reprezentantul unei companii petroliere, Alexei Lișan, în document nu a fost indicată marja comercială exactă, după care se vor calcula prețurile. De asemenea, metodologia nu oferă soluții în ceea ce privește cantitatea rezervelor mari pe care le dețin petroliștii, procurate la un preț mai mare decât cel prevăzut de ANRE.

În replică, șeful adjunct al departamentului tarife din cadrul ANRE, Alexandru Mija, a menționat că noua metodologie este doar un proiecte și ulterior se va ține cont de propunerile agenților economici și tuturor părților implicate, astfel încât să nu fie în pierderi nici petroliștii, nici consumatorii.

Potrivit noului proiect de metodologie, prețurile la benzină și motorină, comercializate la stațiile PECO din Republica Moldova urmează a fi stabilite în concordanță cu valoarea medie a cotațiilor Platts, cota accizelor și a taxei pe valoarea adăugată, dar și a unei marje comerciale speciale, care urmează a fi stabilită de ANRE după discuțiile cu petroliștii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău