Capitala Japoniei s-ar putea confrunta cu cele mai însemnate precipitații din ultimii 60 de ani

  • 11 Octombrie 2019 10:02
Capitala Japoniei s-ar putea confrunta cu cele mai însemnate precipitații din ultimii 60 de ani

O puternică furtună care a dus deja la perturbarea Marelui Premiu de Formula 1 și a Campionatului Mondial de Rugby ar putea provoca cele mai însemnate precipitații și vânturi înregistrate în capitala niponă în ultimii 60 de ani precum și haos în transporturi, informează vineri Reuters, preluat de Agerpres.

Taifunul Hagibis, care înseamnă ''viteză'' în limba tagalog, unul dintre dialectele vorbite în Filipine, urmează să atingă sâmbătă uscatul pe insula Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon, la o lună după ce un alt taifun, printre cele mai puternice abătute în ultimii ani asupra Japoniei, a distrus sau avariat 30.000 de locuințe și a cauzat pene masive de curent.

''Furtuna ar putea aduce precipitații și vânturi record'', a precizat un responsabil din cadrul Agenției Meteorologice Japoneze cu ocazia unei conferințe de presă.

Furtuna ar putea fi cea mai puternică abătută asupra Tokyo din 1958, iar rezidenții ar trebui să se pregătească pentru valuri înalte și mare agitată, a anunțat JMA.

Premierul Shinzo Abe a solicitat miniștrilor din cabinetul său să depună toate eforturile necesare pentru a garanta siguranța cetățenilor.

Autoritățile din prefectura Chiba, la est de Tokyo, lovită puternic de taifunul Faxai în urmă cu o lună, au îndemnat locuitori să-și pregătească rezerve de alimente și apă suficiente pentru o perioadă de până la trei zile.

Organizatorii Marelui Premiu de Formula 1 au anulat toate antrenamentele precum și sesiunile de calificare programate pentru sâmbătă, adăugând că runda de calificare va avea loc duminică, urmând ca întrecerea finală să aibă loc conform programării.

Apropierea taifunului a determinat anularea a două meciuri din Campionatul Mondial de Rugby programate pentru sâmbătă, iar desfășurarea meciului de duminică între Japonia și Scoșia este pusă sub semnul întrebării.

Compania aeriană ANA Holdings a anulat toate cursele interne care pleacă sau sosesc pe principalele două aeroporturi din Tokyo începând cu vineri după-amiază.

Aceasta, precum și compania concurentă Japan Airlines Co au anulat anumite zboruri cu plecare sau sosire de pe aeroporturile care deservesc cele mai mari orașe din Osaka și Nagoya.

Cea mai mare parte dintre aceste zboruri vor fi anulate sâmbătă, au precizat ambele companii aeriene pe paginile lor de internet.

Operatorii feroviari au anunțat că vor suspenda trenurile de mare viteză între Tokyo și Nagoya, în centrul Japoniei, precum și principalele curse între Nagoya și Osaka, în vestul Japoniei, începând cu sâmbătă dimineață, potrivit postului public de televiziune NHK. Cel mai probabil, cursele interne din Tokyo vor fi de asemenea sistate.

Valuri înalte sunt prognozate de-a lungul coastei pacifice a insulei Honshu sâmbătă și duminică, precum și ploi torențiale care vor crește riscul de inundații și alunecări de teren, potrivit NHK.

Taifunul Ida, cunoscut în japoneză sub denumirea de ''Kanogawa Typhoon'', a provocat moartea a peste 1.000 de persoane în 1958.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău