Capcanele ofertelor „legale și foarte avantajoase” de muncă peste hotare. Campanie de informare „La Strada”

  • 01 Martie 2019 12:28
Capcanele ofertelor „legale și foarte avantajoase” de muncă peste hotare. Campanie de informare „La Strada”

Centrul Internațional „La Strada” lansează o campanie de informare pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă peste hotare. Spotul video prin care debutează campania se adresează și cercului de încredere al acestor persoane și vine cu un mesaj pentru evitarea riscului de exploatare prin muncă, transmite IPN.

Cel puțin în ultimii cinci ani, se conturează o formă specifică a traficului de persoane – exploatarea prin muncă a cetățenilor moldoveni. Într-un comunicat de presă, „La Strada” notează că tot mai alarmantă devine convingerea eronată a cetățenilor că, după interacțiunea lor cu companiile private de angajare în câmpul muncii, liberalizarea regimului de vize le garantează dreptul la muncă pe teritoriul statelor Uniunii Europene în baza pașaportului biometric, fără viză de muncă sau alte acte suplimentare. Și numărul acestor cetățeni continuă să crească constant.

„Oamenii nu știu în ce constă procesul de angajare legală la muncă, chiar dacă vor și li se promit anume oferte „legale și foarte avantajoase” aproape la fiecare colț. Concetățenii noștri nu pun întrebări, nu cunosc care sunt dedesubturile acestui proces și ajung, din nefericire, să fie înșelați de tot mai multe persoane rău intenționate, de la escroci la traficanți de persoane”, a menționat Ana Revenco, directoarea executivă a Centrului „La Strada”.

Internetul, mai exact site-urile specializate și rețelele sociale, se menține stabil în topul surselor de căutare a unui loc de muncă peste hotare – 78% dintre apelanții Liniei fierbinți. Trei din patru apelanți ai Liniei Fierbinți pentru migrație sigură și anti-trafic sunt gata să accepte o ofertă de angajare de la o agenție sau o companie intermediară. Practic, fiecare al cincilea apelant – 19% – este pe cale să accepte o ofertă de muncă de la o persoană total necunoscută. Ca și anterior, în situațiile în care o persoană a fost exploatată prin muncă, anume membrii familiei, rudele și cunoscuții sunt cei care încurajează victimele să apeleze după ajutor sau o fac în numele lor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău