Capcana chineză, sau ce se poate întâmpla dacă acceptăm investiții de la un gigant chinez (Mold-Street)

  • 23 Septembrie 2018 21:38
Capcana chineză, sau ce se poate întâmpla dacă acceptăm investiții de la un gigant chinez (Mold-Street)

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că MCC International Incorporation Ltd (MCC - Metallurgical Corporation of China, controlată de stat), intenționează să lanseze un șir de proiecte investiționale în Republica Moldova. 

Declarația a fost făcută de vicepreședintele companiei, Zhang Ye, în cadrul unei întrevederi la Beijing cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Compania chineză ar fi gata să implementeze în țara noastră mai multe proiecte de infrastructură, de educație digitală, dar și privind energia regenerabilă, gestionarea deșeurilor și a resurselor de apă potabilă.

Primul proiect ar putea fi lansat chiar la începutul anului viitor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului. Acesta prevede construcția drumurilor naționale și a unui parc fotovoltaic.

Nu este însă prima dată când funcționarii moldoveni merg în China și anunță că acest sau alt gigant chinez ar fi gata să facă investiții în Republica Moldova.

De exemplu în februarie 2009, se anunța că China ar fi gata să aloce Moldovei un credit de un miliard de dolari pentru investiții în infrastructură. Condiția era ca firme chineze să efectueze lucrările.

Un an în urmă, fostul viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii și Gu Yuxiang, vicepreședintele al China Metallurgical Group Corporation semnau un Memorandum de intenție privind reabilitarea drumurilor naționale.

Pentru prima etapă se propunea reabilitarea drumurilor cu o lungime de 181,9 kilometri și un cost total de 159 milioane de euro, iar lucrările "trebuie să înceapă nu mai târziu de luna aprilie-mai 2018”, susținea atunci vicepremierul Calmâc, acum consilier al premierului.

Ulterior au mai fost negocieri, dar lucrurile nu s-au mișcat deocamdată. Un om de afaceri implicat în proces a declarat că nu este atât de simplu să negociezi cu chinezii, iar condițiile lor de finanțare a unor proiecte investiționale sunt pe alocuri mai dure decât cele ale UE sau structurilor financiare internaționale.

O capcană pentru statele sărace

Ba chiar sunt înrobitoare. În acest sens este elocvent cazul Muntenegrului, care a luat bani de la China, forță de muncă, materiale de consrtrucții și ingineri pentru a construi o autostradă care să lege portul Bar la Marea Adriatică de granița cu Serbia, scrie Mold-Street.com

În prezent, când autostrada de 165 de kilometri este mai puțin de jumătate construită, mica națiune din Balcani are în față perspectiva creșterii datoriei la peste 80% din PIB, scrie The Washington Post, citat de zf.ro.

Guvernul muntenegrean a acceptat pentru prima fază a proiectului, care ar costa 809 milioane de euro, un împrumut de la China care i-a dus datoria atât de mult în sus, încât a fost nevoit să majoreze taxele, să înghețe parțial salariile din sectorul public și să retragă o parte din ajutorul acordat mamelor pentru a face ordine în finanțe.

Fondul Monetar Internațional apreciază că Muntenegru nu-și poate permite să finalizeze proiectul, care ar necesita cheltuieli echivalente cu o cincime din PIB.

Muntenegru este primul stat din Europa care s-a trezit împovărat cu datorii din cauza cooperării cu China și mai dependent ca niciodată de generozitatea Beijingului.

„Autostrada este importantă pentru Muntenegru. Însă este o capcană. A fost pornită și politicienii n-o mai pot opri, oricât de dăunătoare ar fi”, spune Mladen Grgic, cercetător la Institutul European pentru Studii Asiatice.

Muntenegru și-a văzut ratingul suveran tăiat de Moody’s după ce s-a împrumutat de la China pentru a continua construirea autostrăzii.

În alte părți ale lumii lucrurile stau chiar mai prost. Sri Lanka era atât de îndatorată la China - datorii de peste un miliard de dolari - după ce a început să implementeze mai multe proiecte ambițioase, încât anul trecut a fost forțată să dea în concesiune un port din Hambantota unei companii chineze pentru 99 de ani.

În cadrul Inițiativei Belt and Road, China sprijină proiecte în 78 de state. O analiză a Financial Times a găsit că aceste 78 de state includ multe dintre cele mai riscante economii ale lumii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău