Capacitățile Consiliului Superior al Procurorilor ar urma să fie fortificate

  • 05 Mai 2023 14:10
Capacitățile Consiliului Superior al Procurorilor ar urma să fie fortificate

Capacitățile Consiliului Superior al Procurorilor ar urma să fie fortificate, potrivit unui proiect de modificare a legii cu privire la procuratură, dezbătut astăzi,5 mai, pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. Inițiativa are drept scop sporirea independenței sistemului procuraturii, au declarat autorii proiectului, iar experții care au participat la consultări au venit cu propuneri de îmbunătățire a documentului, scrie Radio Chișinău.

Proiectul dezbătut în cadrul consultărilor publice organizate de comisia parlamentară de specialitate prevede o serie de modificări ce vizează activitatea Consiliului Superior al Procurorilor în calitate de garant constituțional al independenței și integrității procurorilor. Totodată, sunt completate situațiile în care un membru al CSP poate fi revocat  din funcție în cazul în care acesta nu-și mai îndeplinește activitatea de serviciu, a declarat în cadrul consultărilor, Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Stanislav Copețchi:

Se propune majorarea numărului de inspectori de la șase la nouă, pentru a spori eficiența examinării cauzelor disciplinare în contextul creșterii exponențiale a numărului acestora. Crearea în cadrul CSP a unui colegiu unic și responsabil pentru cariera și evaluarea performanțelor procurorilor. Ne propunem evaluarea averii și integrității tuturor procurorilor aflați în funcție. Reducerea mandatului președintelui CSP de la patru la doi ani, fără posibilitatea exercitării a două mandate cu instituirea principiului rotației funcției de președinte. De asemenea, se completează cazurile în care un membru al CSP poate fi revocat  din funcție în cazul în care acesta nu-și mai îndeplinește activitatea de serviciu”, a spus Stanislav Copețchi.  

Ce ține de blocajele pe concursuri haideți totuși să renunțăm la numărul acumulat de  voturi pentru candidați, pentru că astfel o să  dispară problema  că nu s-au acumulat numărul de voturi în ședința CSP-ului. A doua chestiune – Ministrul Justiției în CSP, eu cred că Ministrul Justiției trebuie să existe și în CSM . E altceva că el nu trebuie să aibă un vot pe carieră și disciplină. A treia chestiune e să încercăm totuși să nu vorbim de excepții  și să le transformăm în regulă”, a precizat Vladislav Gribincea.

Proiectul cuprinde și prevederi tranzitorii referitoare la asigurarea eficientă a migrării inspecției de la procuratura generală la CSP, dar și a clarificării referitoare la intrarea în vigoare a legii.

Documentul a fost elaborat în vederea realizării strategiei, privind asigurarea integrității și independenței sectorului justiției prevăzut pentru perioada 2022-2025.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău