Cantități uriașe de bani „murdari” intră în Europa în special din Rusia și China (responsabil Europol)

  • 14 Iunie 2019 10:55
Cantități uriașe de bani „murdari” intră în Europa în special din Rusia și China (responsabil Europol)

Cantități uriașe de bani "murdari" intră în Europa în special din Rusia și China, a afirmat un înalt responsabil al Europol pentru combaterea spălării banilor, avertizând că există riscul unei repetări în republicile baltice a scandalurilor care au afectat recent băncile scandinave Danske Bank și Swedbank, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

"Miliarde de bani murdari sunt extrași din economia rusă", dar demonstrarea acestei evidențe de către Europa și "cooperarea zero" din partea Rusiei în furnizarea de probe exacerbează problema, a declarat pentru Reuters Pedro Felicio, șeful Unității pentru combaterea criminalității economice a Europol.

Principala bancă de creditare din Danemarca, Danske Bank, și banca suedeză Swedbank au fost zdruncinate în ultimele luni de un scandal de spălare de bani în care ar fi fost implicate miliarde de dolari provenite din Rusia. Banca centrală a Rusiei a adoptat în ultimii ani o politică dură în privința spălării banilor și a închis zeci de bănci care ar fi participat la astfel de activități, menționează Reuters.

Recentele scandaluri au determinat Europol să aloce resurse sporite combaterii criminalității financiare, dar deși situația s-a îmbunătățit, continuă să existe deficiențe, mai ales în republicile baltice exsovietice, în prezent membre ale Uniunii Europene.

"Unele bănci din regiunea baltică sunt foarte vulnerabile față de activități de spălare de bani, mai ales provenind din Rusia", a menționat Felicio, potrivit căruia "e doar o chestiune de timp până să izbucnească un nou scandal în zonă și probabil va fi foarte similar scandalurilor din trecut".

Acțiunile Danske Bank au scăzut drastic după ce instituția bancară a recunoscut că prin filiala sa din Estonia au "trecut" 200 de miliarde de euro de origine suspectă, inclusiv din Rusia și alte foste state sovietice. Estonia a ordonat ulterior închiderea sucursalei Danske și banca daneză s-a retras și din Rusia. La rândul său, Swedbank face obiectul unei anchete după ce, potrivit televiziunii suedeze SVT, cel puțin 40 miliarde de coroane suedeze (4,30 miliarde de dolari) au fost transferate între conturile din țările baltice ale Swedbank și Danske, în perioada 2007-2015.

În urma acestor scandaluri, noul premier leton, Krisjanis Karins, a decis accelerarea reformei sistemului bancar al Letoniei, unde anul trecut una din cele mai mari bănci, ABLV, care avea numeroși clienți ruși, s-a închis în urma unor acuzații de spălare de bani venite din partea SUA.

În ce o privește, Lituania nu a avut un rol semnificativ în aceste scandaluri.

Pe de altă parte, un recent raport al grupului interguvernamental de acțiune financiară Financial Action Task Force, a indicat că "o mare cantitate de venituri ilicite pleacă din China în fiecare an".

Banca centrală a Chinei și-a intensificat la rândul ei activitățile de urmărire și combatere a spălării de bani, pe măsură ce această țară își deschide sectorul financiar, notează Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău