Cannes 2017 | O britanică, un rus și un francez, favoriți pentru Palme d’Or

  • 28 Mai 2017 11:59
Cannes 2017 | O britanică, un rus și un francez, favoriți pentru Palme d’Or

Cel mai recent film din competiția Festivalului de la Cannes, "You were never really here”, al britanicei Lynne Ramsay, s-a plasat sâmbătă drept concurent direct pentru filmele "Faute d’amour” (Rusia) și "120 battements par minute" (Franța), care erau favorite în cursa pentru Palme d'Or, potrivit AFP.

În ajunul decernării premiilor, Croazeta s-a aflat sub șoc după ultima poveste despre răzbunare și copilărie maltratată, două teme omniprezente anul acesta, care face din Joaquin Phoenix un candidat serios la premiul de interpretare masculină. Juriul are de ales între marele premiu și premiul de interpretare, mai ales că regulamentul nu permite ca o peliculă să ia ambele premii.

Dacă Lynne Ramsay va câștiga recompensa supremă, ea va fi a doua femeie triumfătoare în istoria festivalului, după neo-zeelandeza Jane Campion, victorioasă în 1993, cu "Lecția de pian”.

"You were never really here” beneficiază de a doua cea mai bună notă (3 din 4) atribuită de revista engleză Screen.

Filmul lui Andreï Zviaguintsev continuă să bântuie spiritele și la 10 zile după proiecție. Dur și sufocant, acesta face portretul unei societăți dezumanizate prin dispariția unui copil al unui cuplu moscovit.

Un alt candidat în cursă: "120 battements par minute”, de Français Robin Campillo, o frescă a anilor Sida în Franța prin lupta asociației Act Up. Filmul a bulversat critica și a fost primit cu relativă unanimitate.

E greu de imaginat care dintre cele 19 filme aflate în competiție ar putea să seducă juriul condus de Pedro Almodovar și care reunește actorii americani Will Smith și Jessica Chastain, regizorul italian Paolo Sorrentino, coreanul Park Chan-wook, nemțoaica Maren Ade și franțuzoaica Agnès Jaoui.

Filme așteptate precum cel al lui Fatih Akin ("In the fade"), de Kornél Mundruczó ("La Lune de Jupiter") și, într-o anumită măsură, cel al dublului premiat cu Palme d’or, Michael Haneke ("Happy end") au decepționat o parte dintre jurnaliști.

În privința actorilor, americanul Joaquin Phoenix, impresionant în justițiarul torturat, este foarte bine plasat, în ochii criticilor. Tot în cursa pentru acest premiu este și francezul Jean-Louis Trintignant, 86 de ani, care interpretează un mare burghez care vrea să o termine cu viața în "Happy end".

Alți actori remarcați, cei din "120 battements par minute", în special tânărul actor de origine argentiniană Nahuel Pérez Biscayart în rolul lui Sean, bolnav de Sida și militant radical.

În ceea ce le privește pe actrițe, Diane Kruger a impresionat în "In the fade”, de Fatih Akin, o femeie îndurerată care se răzbună pe asasinii teroriști ai soțului și fiului ei.

Actrița de teatru de origine rusă Vassilina Makovtseva a marcat spiritele cu chipul ei impasibil în "Une femme douce” al ucraineanului Sergueï Loznitsa, la fel ca Mariana Spivak, rece în rolul mamei din "Faute d'amour".

Cât despre Nicole Kidman, ea a fost regina festivalului cu patru proiecte, dintre care două în competiție ("Les proies”, de Sofia Coppola și "Mise à mort du cerf sacré", de Yorgos Lanthimos), în care arată o nouă dimensiune a talentului ei.

Rezultatele sunt așteptate duminică seara.

Înființat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău