Canicula schimbă harta turistică în Europa pe timpul verii. Cele patru țări care urcă în topul vacanțelor

  • 18 Iulie 2023 15:59
Canicula schimbă harta turistică în Europa pe timpul verii. Cele patru țări care urcă în topul vacanțelor

Creșterea temperaturilor în timpul verii în sudul Europei ar putea duce pe termen lung la schimbarea obiceiurilor turiștilor. Tot mai mulți aleg destinații mai răcoroase sau își iau vacanță primăvara sau toamna, pentru a evita căldura extremă, scrie Reuters.

Datele publicate de Comisia europeană a turismului (CET) arată că numărul oamenilor care speră să călătorească în perioada iunie-noiembrie în regiunea Mării Mediterane a scăzut deja cu 10% comparativ cu anul trecut, când canicula a dus la secetă și incendii forestiere. Se observă creșterea interesului pentru destinații cum ar fi Cehia, Danemarca, Irlanda și Bulgaria. 

"Anticipăm că în viitor condițiile meteo imprevizibile vor avea un impact mai ridicat asupra alegerilor făcute de călătorii în Europa", a apreciat Miguel Sanz, șeful CET. 

În raportul organizației se arată că 7,6% dintre călători văd acum fenomenele meteo extreme ca pe un motiv semnificativ de îngrijorare pentru călătoriile din perioada iunie-noiembrie. Printre ei se află Anita Elshoy și soțul ei, care luna aceasta au revenit acasă în Norvegia din destinația lor favorită de vacanță - Vasanello - un oraș la nord de Roma, cu o săptămână mai devreme decât planificaseră, deoarece temperaturile au atins 35 grade Celsius. 

"Am avut dureri de cap, de oase, iar degetele mele s-au umflat și am început să am amețeli. Ar fi trebuit să stăm două săptămâni, dar nu am rezistat, din cauza căldurii", a explicat Elshoy. Pentru Elshoy, verile în sudul Europei ar putea aparține trecutului. Ea a declarat că ia în considerare petrecerea vacanței în Norvegia și a adăugat: 

"Nu vreau să-mi petrec din nou vacanța într-un loc în care am amețeli și dureri de cap". Cererea pentru călătorii a crescut din nou în această vară, după restricțiile din timpul pandemiei, iar companiile de turism spun că încă nu s-au înregistrat multe anulări din cauza căldurii, scrie Agerpres. 

În special britanicii au făcut mai puține rezervări de vacanță acasă și mai multe în regiunea Mării Mediterane, deseori cu câteva luni în avans, a explicat Sean Tipton, de la firma ABTA. 

Dar echilibrul s-ar putea schimba din cauza valurilor de căldură. Oamenii de știință avertizează de mult timp că schimbările climatice, cauzate de emisiile de CO2 în urma arderii combustibililor fosili, vor face mai frecvente fenomenele meteorologice extreme. 

Meteorologii estimează că în următoarea săptămână temperaturile ar putea depăși actualul record din Europa, de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în august 2021, sporind temerile că se vor repeta decesele provocate de căldură de anul trecut.

Veste proastă pentru Italia

În ultimele săptămâni, presa din Europa a scris despre turiștii care s-au simțit rău pe plajele din Italia sau au fost luați cu ambulanțele de la Acropola din Atena. 

"Cercetările noastre recente indică o scădere a numărului persoanelor interesate să călătorească în august, o lună de vârf, în timp ce mulți europeni iau în considerare vacanțe petrecute toamna", a declarat Sanz. 

Turiști aflați la Roma au declarat pentru Reuters că se vor gândi de două ori dacă vor face din nou o rezervare în capitala Italiei, din cauza temperaturilor ridicate. Ar fi o veste proastă pentru economia Italiei, care se bazează pe veniturile din turism obținute în special vara. 

"Aș veni când va fi mai răcoare, doar în iunie sau aprilie", a spus Dalphna Niebuhr, o turistă din SUA, care s-a aflat săptămâna aceasta la Roma cu soțul ei. Aceasta s-a plâns că prima ei vizită în capitala Italiei a fost "mizerabilă", din cauza căldurii. 

Anul acesta, Ministerul Mediului din Italia a avertizat că în viitor turiștii străini ar putea prefera să călătorească mai mult primăvara și toamna și să aleagă destinații mai răcoroase. 

Turismul va fi afectat deoarece și turiștii italieni se vor îndrepta spre destinații mai răcoroase, susține Ministerul Mediului. Unii speră că nu se va înregistra o scădere a numărului, ci o modificare a traficului de turiști. 

Cele mai căutate locuri din Grecia sau Spania 

În Grecia, unde sosirile turiștilor străini pe calea aerului au crescut cu 87,5% în perioada ianuarie-martie 2023, s-a produs o supraaglomerare în timpul verii în locurile populare, cum ar fi insula Mykonos. 

Creșterea turismului în lunile de iarnă, primăvară și toamnă ar putea atenua problema și ar încetini sosirile turiștilor străini vara, conform Ministerului Mediului din Grecia. 

În Spania se așteaptă o cerere ridicată pentru vacanțe, pe destinațiile de coastă și pe insule, unde vara temperaturile nu sunt atât de ridicate. 

Spaniolii Daniel Otero și Rebeca Vazquez, care vizitează Bilbao, spun că anul viitor și-ar putea programa vacanța în iunie, deoarece nu va fi atât de cald.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:11 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău