Candidatul socialiștilor la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, are cetățenie română. Igor Dodon, în 2020: „Nu este corect ca președintele să dețină cetățenie dublă” (ZdG)

  • 01 Octombrie 12:12
Candidatul socialiștilor la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, are cetățenie română. Igor Dodon, în 2020: „Nu este corect ca președintele să dețină cetățenie dublă” (ZdG)

Candidatul desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în cursa pentru alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, este și cetățean al României. Anterior, liderul socialiștilor Igor Dodon a declarat că este un „nonsens” faptul că președintele Republicii Moldova poate deține și cetățenia altui stat, referindu-se la Maia Sandu, transmite Ziarul de Gardă.

Numele lui Alexandr Stoianoglo apare în ordinul Nr. 172/P, privind aprobarea redobândirii cetățeniei române unui număr de 178 persoane. 

Potrivit Ziarului de Gardă, Alexandr Stoianoglo a depus jurământul la Chișinău, pe 15 mai 2018 și are pașaport de cetățean român cu domiciliul în străinătate din anul 2019.

Contactați de ZdG, reprezentanții Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) din România au confirmat: „persoana nominalizată are un ordin de aprobare a cererii de cetățenie nr. 178P/2018”.

„În ceea ce privește obținerea cetățeniei, vă informăm că pretendetul a optat pentru menținerea domiciliului în străinătate, motiv pentru care informații cu privire la depunerea jurământului le puteți obține doar de la Direcția Consulară din cadrul Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în răspunsul ANC.

Contactat telefonic, Alexandr Stoianoglo nu a răspuns la apelurile reporterilor ZdG.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, actualmente președinte al Partidului Socialiștilor, este cunoscut pentru criticile aduse funcționarilor ce dețin cetățenie dublă, în speță pe cea a statului vecin, încă din 2014.

În 2020, Dodon declara: „Pentru prima oară în istoria țării funcția de președinte este ocupată de către o femeie. Nu am nimic împotriva femeilor, dar șefa statului deține cetățenie dublă, a Republicii Moldova și a României. Cred că nu este corect ca președintele să aibă posibilitatea să dețină cetățenie dublă”. 

În 2017, portalul Moldova Curată a scris că în campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Totuși, aceștia continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, dar având o poziție anti-europeană. 

„Insist ca în instituțiile de conducere a statului să se afle doar cetățeni ai Republicii Moldova. Cum putem să avem încredere într-un deputat, într-un membru al Curții Constituționale, dacă el a depus jurământ de credință României?” – este o altă declarație a socialistului Dodon din 2020.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:8,75 m/s
Wed
14
Thu
18
Fri
19
Sat
20
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău