Candidatul german al social-democraților se apropie tot mai mult de câștigarea funcției de cancelar, după a doua dezbatere televizată

  • 13 Septembrie 2021 12:17
Candidatul german al social-democraților se apropie tot mai mult de câștigarea funcției de cancelar, după a doua dezbatere televizată

Candidatul Social-Democraților pentru funcția de cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, și-a învins rivalul conservator, Armin Laschet, într-o dezbatere televizată la oră de vârf duminică, conform unui sondaj de opinie. Astfel este consolidată campania lui Scholz pentru a deveni succesorul Angelei Merkel la alegerile care vor avea loc în două săptămâni, transmite Reuters, potrivit DIGI24.ro.

SPD conduce în sondaje în fața conservatorilor de la CDU, partidul Angelei Merkel. Candidatul social-democraților, Olaf Scholz, ministru al Finanțelor, a respins atacurile verbale venite dinspre Armin Laschet în privința combaterii spălării banilor și dacă s-ar alia cu un partid de extremă-stânga, notează sursa citată

Un sondaj efectuat imediat după dezbaterea de 90 de minute, la solicitarea televiziunii ARD, arată că 41% dintre cei chestionați au considerat că Scholz a fost mai convingător, comparat cu procentul de 27% pentru Laschet și 25% pentru candidatul Verzilor, Annalena Baerbock.

Laschet l-a acuzat pe Scholz că a eșuat în responsabilitățile sale de supervizare, în contextul perchezițiilor efectuate săptămâna trecută la ministerele de Finanțe și Justiție care fac parte dintr-o investigație asupra agenției guvernamentale de combatere a spălării banilor.

Scholz, părând netulburat, l-a acuzat pe Laschet că distorsionează faptele și că este „necinstit” prin sugerarea că există o anchetă la ministerul său și nu o simplă solicitare de informații din partea investigatorilor.

Conservatorii duc lipsă de tracțiunea lui Merkel, care nu mai candidează după patru victorii electorale și 16 ani de guvernare a celei mai mari economii europene.

Un sondaj de opinie efectuat duminică arăta că SPD și-a extins avansul în fața conservatorilor. Sondajul INSA a indicat că SPD este la o cotă de 26%, în creștere cu un punct procentul față de săptămâna trecută și la cea mai mare rată de susținere din iunie 2017. Conservatorii sunt neschimbați la 20% iar Verzii au scăzut cu un punct procentual, la 15%.

În ultimele trei luni, conservatorii au pierdut 8-9 puncte procentuale. Laschet, liderul jovial dar necarismatic al celui mai populat stat al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, încearcă să-și îndrepte greșelile din timpul campaniei.

Într-o gafă care i-a dăunat imaginii, a fost surprins pe cameră în timp ce râdea la o vizită efectuată într-un oraș lovit de inundațiile mortale din iulie. Acesta și-a cerut scuze.

În cadrul dezbaterii, Laschet l-a presat pe Scholz să spună dacă va forma o alianță cu Verzii și partidul de extremă-stângă Linke, care se opune NATO și critică mai multe aspecte ale UE.

Scholz a refuzat din nou să excludă colaborarea cu Linke, argumentând în primul rând că votanții trebuie să-și spună cuvântul la alegeri. Însă, și-a exprimat clar opinia că există diferențe clare între partide, ceea ce ar putea îngreuna foarte mult formarea unei coaliții.

Baerbock, al cărui partid, Verzii, au pierdut în jur de 10 puncte procentuale de la apogeul de susținere din aprilie și mai, a spus că Germania se confruntă cu o alegere dificilă între un nou început sau împotmolirea în „același lucru”. „Germania poate face mult mai mult...Este o șansă mare pentru țara noastră”, spune ea.

Mulți experți cred că o coaliție din trei părți este cel mai probabil rezultat al alegerilor – un scenariu care ar putea dura câteva luni pentru a fi negociat, timp în care Merkel rămâne cancelar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău