Candidații la funcțiile importante ar putea fi testați la poligraf. Reprezentanții unor instituții, împotrivă
-
23 Ianuarie 2018 14:37
O serie de legi care prevăd testarea la poligraf a candidaților la funcțiile importante în instituțiile statului sunt în contradicție cu legea care se referă la modul de utilizare a detectorului, au atras atenția reprezentanții mai multor instituții, în cadrul unor audieri la Comisia parlamentară pentru securitate națională.
Legea de bază stipulează că rezultatul testului la poligraf nu constituie unicul temei pentru demiterea din funcție sau pentru eliminarea din concursul pentru o funcție în stat. Pe când, legea privire la Autoritatea Națională de Integritate, de exemplu, afirmă că rezultatul negativ al testului este un motiv de eliminare din cursă a candidaților pentru funcțiile de conducere în cadrul ANI.
În privința acestei divergențe dintre norme a fost sesizată și Curtea Constituțională, după ce unul dintre foștii candidați la funcția de președinte al ANI, Teodor Cîrnaț, a atacat în instanță rezultatul testului la poligraf. În instanță a ajuns și un grup de absolvenți ai Institutului Național al Justiției care au picat testul la detectorul de minciuni și care au obținut ulterior câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție, în final fiind numiți în funcții de procurori.
Pentru a elimina asemenea confuzii, este necesară modificarea legislației naționale, a subliniat președintele Comisiei de stat pentru testări cu poligraful Tudor Gabura:
„Conform legii privind aplicarea testului poligraf, rezultatele testului nu prezintă temei pentru neangajare sau neadmiterea la exercitarea atribuțiilor de serviciu. În legea specială care reglementează Autoritatea Națională de Integritate este stipulat clar că câștigătorul concursului se apreciază după punctajul maxim și numai după susținerea probei la poligraf”.
Reprezentanții mai multor instituții, inclusiv ai Autorității Naționale de Integritate, de asemenea s-au pronunțat pentru aducerea în concordanță a legilor speciale cu cea referitoare la utilizarea poligrafului.
Totuși, Direcția juridică a Parlamentului a formulat un punct de vedere ce urmează să fie prezentat în plenul Curții Constituționale, în cazul sesizării depuse de Teodor Cîrnaț, în care se admite că există o serie de divergențe în legislație, dar se solicită respingerea acesteia, ca fiind neîntemeiată.
Legislația trebuie modificată pentru a nu fi interpretată abuziv, a remarcat președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul liberal, Roman Boțan:
„Noi trebuie să aducem în concordanță toate legile speciale cu această lege, astfel încât să nu existe temei pentru ca legea să fie interpretată abuziv sau să fie una neclară”.
Un proiect de decizie a comisiei urmează a fi elaborat și supus votului într-o ședință ulterioară.
Centrul Național Anticorupție deține 2 aparate poligraf și câte un aparat există la Ministerul de Interne și la Serviciul de Informații și Securitate. Anul trecut au fost efectuate 148 de teste, dintre care o treime au fost negative.