Candidați la șefia guvernului de la Londra, Boris Johnson și Jeremy Hunt promit să blocheze demersurile pentru independența Scoției
-
06 Iulie 2019 12:59
Cei doi candidați la funcția de șef al guvernului britanic, Jeremy Hunt și Boris Johnson, au promis să blocheze drumul adepților independenței Scoției, vineri seară, la Perth, în fața militanților conservatori care se tem ca un Brexit "dur" să nu fie un sunet de clopot pentru Regatul Unit, relatează AFP.
Favorit al militanților de la baza Partidului Conservator pentru a-i succeda prim-ministrului britanic Theresa May, Boris Johnson s-a angajat cu elan să protejeze și să apere "uniunea" țării, fiind aclamat de simpatizanți.
"Un Brexit reușit poate înrădăcina și amplifica uniunea", a mai spus unul dintre cei mai fervenți militanți pentru ieșirea din UE în timpul campaniei pentru referendumul din 2016.
Scoțienii au fost consultați deja privind independența țării în septembrie 2014, iar 55% dintre ei au respins opțiunea. Însă noul premier scoțian și șefa partidului pro-independență SNP, Nicola Sturgeon, intenționează să organizeze un al doilea referendum până în 2021, apreciind că Brexitul a schimbat datele problemei.
Referendumul din 2014 a fost "cu adevărat înspăimântător", a declarat Jeremy Hunt la mitingul organizat la Perth, oraș de circa 45.000 de locuitori aflat la 70 km nord de Edinburgh.
Dacă el este ales prim-ministru și Nicola Sturgeon îi va cere permisiunea să organizeze un al doilea referendum privind independența Scoției, el îi va răspunde cu un "nu politicos", a dat asigurări Hunt.
"Nu voi permite niciodată demolarea uniunii noastre", a declarat el în uralele mulțimii.
Acest miting a fost a patra vizită în Scoția pentru Jeremy Hunt, care beneficiază de susținerea foarte popularei șefe a Partidului conservator scoțian, Ruth Davidson.
Pentru Boris Johnson în schimb, a fost prima deplasare în Scoția de la începutul campaniei.
Dacă Boris Johnson este preferatul celor 160.000 de membri ai Partidului Conservator care îi vor departaja pe cei doi finaliști, lui îi rămâne să-i seducă și pe scoțieni.
"Este foarte popular în Anglia, dar este mai puțin cunoscut în Scoția și va avea multe de făcut în următoarele săptămâni pentru a arăta că acționează în interesul Scoției", a declarat Craig Hoy, consilier conservator la East Lothian, la est de Edinburgh.
Un tânăr de 18 ani, Rian Kelly, l-a comparat pe Boris Johnson cu președintele american Donald Trump. "În SUA, economia merge foarte bine, dar societatea este atât de divizată", a comentat el.
Circa 200 de manifestanți s-au adunat, cu drapele scoțiene în culorile albastru-alb, în fața locului în care se reuneau conservatorii, cerând zgomotos independența Scoției.
Wren Chapman, venită de la Glasgow, a declarat că conservatorii "au ajutat mult cauza independenței pentru că au produs așa un haos cu Brexitul".
Dacă până anul trecut raportul de forțe între cei pro și contra independență evoluase puțin, patru sondaje publicate între aprilie și iunie arătau că proporția celor în favoarea independenței a câștigat câteva puncte, atingând în medie 48%.
Unii se îngrijorează din cauza promisiunilor lui Boris Johnson de a scoate țara din UE la finalul lui octombrie, cu acord sau fără. Scoțienii au votat în proporție de 62% împotriva Brexitului la referendumul din iunie 2016 și se tem de consecințele asupra economiei lor a unei rupturi brutale cu UE. Un recent sondaj arată că peste jumătate (53%) dintre ei ar vota pentru independență dacă Boris Johnson devine prim-ministru, notează Agerpres.