Candidat la prezidențiale din Nicaragua, arestat în SUA

  • 06 Iunie 2021 09:41
Candidat la prezidențiale din Nicaragua, arestat în SUA

Arturo Cruz, candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie din Nicaragua, a fost arestat sâmbătă pe aeroportul din Managua la întoarcerea sa din Statele Unite sub suspiciunea că a atacat "societatea nicaraguană și drepturile poporului", informează AFP citând un anunț al ministerului public, transmite Agerpres.

Cruz "face obiectul unei anchete a poliției naționale deoarece există indicii puternice că ar fi atacat societatea nicaraguană și drepturile oamenilor", a declarat ministerul public.

Poliția națională a anunțat, la rândul său, că desfășoară "toate procedurile de investigație relevante și va preda persoana supusă anchetei autorităților competente pentru urmărire penală și pentru a stabili răspunderea penală".

Arturo Cruz, în vârstă de 67 de ani, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 7 noiembrie în urmă cu două luni, fiind susținut de partidul de dreapta Alianța cetățenească pentru libertate.

Potrivit poliției, el face obiectul unei anchete pentru infracțiuni prevăzute în legea pentru apărarea drepturilor poporului și a suveranității, adoptată în decembrie.

Această lege pedepsește "actele care subminează independența, suveranitatea și autodeterminarea, care incită la ingerințe externe în treburile interne, solicită intervenții militare și se organizează cu finanțare din partea puterilor străine pentru a comite acte de terorism și destabilizare".

Arturo Cruz a fost ambasador al țării sale în Statele Unite în perioada 2007 - 2009. După ce a demisionat din acest post, și-a reluat activitățile academice la Institutul central american de administrare a afacerilor.

Candidatul a călătorit în Statele Unite la o dată necunoscută și a revenit în Nicaragua sâmbătă fără să ofere un motiv pentru călătoria sa.

Cu o zi înainte, el a scris pe Twitter că ia în calcul posibilitatea retragerii candidaturii sale din cauza "intimidării" exercitate de autorități.

Arestarea lui Arturo Cruz survine la patru zile după arestarea unei alte candidate a opoziției, jurnalista Cristiana Chamorro, în vârstă de 67 de ani, arestată la domiciliu de miercuri. Multe țări au cerut președintelui Daniel Ortega eliberarea sa imediată. Chamorro este principalul concurent al actualului președinte, care încă nu a anunțat dacă va candida pentru un al patrulea mandat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău