Când va decide Curtea Constituțională referitor la creditul rusesc
-
07 Mai 2020 19:33
Magistrații Curții Constituționale s-au retras în camera de deliberare și vor pronunța decizia în privința sesizărilor referitor la creditul rusesc la ora 20:30.
Curtea Constituțională a exaiminat astăzi, 7 mai, timp de mai bine de șapte ore dosarul privind controlul constituționalității acordului de împrumut cu Federația Rusă. Autorii celor trei sesizări și-au prezentat argumentele, urmând opiniile prezentate de reprezentanții autorităților. Deocamdată nu se cunoaște când va fi pronunțată decizia Curții.
Ședința Curții Constituționale a început încă dimineață, timp în care au fost anunțate câteva pauze pentru dezinfectarea sălii. Toți participanții la ședință poartă măști și mănuși.
Judecătorii Curții au audiat trei sesizări depuse de deputați ai opoziției de la PAS, PPDA și Grupul Pro-Moldova care au reclamat mai multe încălcări în procesul de negociere a Acordului de împrumut cu Federația Rusă.
Deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu s-a referit la încălcări de procedură.
Iar deputatul PAS, Sergiu Litvinenco s-a referit la îngrijorările exprimate anterior de opoziție și experți despre unele prevederi care pun în pericol Republica Moldova ce ține de riscul îndatorării excesive.
Acordul nu presupune niciun pericol în privința majorării datoriei de stat, întrucât aceasta este stabilită în legea bugetului, a declarat însă reprezentantul Ministerului Finanțelor, Andrei Balan.
Unul dintre judecătorii Curții, Eduard Ababei a depus cerere de abținere din motiv că este rudă cu ministrul Finanțelor. De asemenea, reprezentantul Parlamentului, deputatul socialist Vasile Bolea a cerut recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, deoarece ar fi un apropiat al Partidului Acțiune și Solidaritate. Demersul său însă a fost respins.
Amintim că majoritatea parlamentară a votat pentru ratificarea unui Acord cu Rusia prin care Republica Moldova va primi un împrumut de 200 de milioane de euro cu dobânda anuală de 2%. Documentul a provocat însă dezbateri și critici din partea unor experți și a opoziției. Aceștia atenționează, printre altele, că acordul ar putea permite includerea în datoria Republicii Moldova și a restanțelor de plată ale unor agenți economici. În special este vorba de datoria acumulată de regiunea transnistreană la gazul livrat de Rusia care depășește 6,5 miliarde de dolari.