Când Parlamentul European va vota referitor la candidatura Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene

  • 11 Iulie 2019 14:17
Când Parlamentul European va vota referitor la candidatura Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene

Parlamentul European se va pronunța marțea viitoare, la 16 iulie, asupra candidaturii Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene, informează joi dpa și AFP, potrivit Agerpres.

''Discursul doamnei Von der Leyen va avea loc marți, la 09:00 (ora locală - n.r.), urmat de o dezbatere care va dura până la (ora locală) 12:30. Votul este prevăzut în aceeași zi, la (ora locală) 18:00'', a scris purtătorul de cuvânt al legislativului european, Jaume Duch, pe contul său de Twitter.

Actualul ministru al apărării din Germania a încercat să-i atragă de partea ei pe eurodeputați după ce la 2 iulie a fost desemnată în mod surprinzător de liderii UE să-i succeadă actualului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Mulți eurodeputați nu par dispuși să voteze o candidată care nu a făcut campanie la alegerile europene din mai, iar validarea ei nu pare deloc sigură.

Grupul Verzilor a anunțat miercuri că nu o va susține pe Ursula von der Leyen, în timp ce socialiștii încă nu s-au decis dacă o sprijină sau nu. Von der Leyen s-a întâlnit joi dimineața și cu reprezentanții stângii radicale, dar nu a reușit să obțină sprijinul acestora.

Pentru a deveni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen trebuie să obțină majoritatea absolută în Parlamentul European, adică minimum 374 de voturi, iar în acest moment politiciana germană pare foarte departe de acest obiectiv. Ca să fie confirmată în funcție, Von der Leyen, în vârstă de 60 de ani, trebuie să obțină voturile celor trei mari grupuri politice: popular (182 de aleși), social-democrat (154 de aleși) și centru-liberal (Renew Europe, 108 aleși). Verzii și stânga radicală au anunțat deja că vor vota împotriva ei.

Dacă va fi aleasă, Ursula von der Leyen va deveni prima femeie care să ocupe funcția de președinte al Comisiei Europene și va fi totodată pentru prima dată în 52 de ani când Germania va deține acest post. În cazul în care candidatura ei va fi respinsă, Consiliul UE va trebui să desemneze un alt candidat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău