Când ar urma să ajungă sistemul rusesc defensiv S-400 în Turcia

  • 05 Iulie 2019 09:49
Când ar urma să ajungă sistemul rusesc defensiv S-400 în Turcia

Primul sistem defensiv rusesc S-400, cumpărat de Ankara, va fi încărcat duminică în avioane cargo și va ajunge în Turcia săptămâna viitoare, potrivit televiziunii private Haberturk.

Washingtonul a declarat că sancțiunile Statelor Unite vor intra în vigoare când rachetele vor ajunge în Turcia, aliatul lor în NATO. Livrarea inițială va fi efectuată cu două avioane cargo de la o bază aeriană rusească, a declarat Haberturk. De asemenea, televiziunea a susținut că echipa technică rusească va ajunge luni în Turcia, pentru a supraveghea instalarea sistemului.

Turcia și Statele Unite au avut o dispută privind decizia Ankarei de a cumpăra sistemul S-400, despre care Washingtonul afirmă că este incompatibil cu sistemele defensive NATO și că va compromite avioanele americane de luptă F-35, la construirea cărora Turcia participă și pe care plănuiește de asemenea să le cumpere. Washington a început în mod oficial procesul de a exclude Turcia din programul pentru F-35.

Sancționarea Turciei și excluderea ei din programul F-35 ar fi una dintre cele mai semnificative scindări în relațiile dintre două națiuni, din istoria recentă.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău