Cancelarul german avertizează Rusia să nu subestimeze ”unitatea și determinarea” europenilor: O nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe grave pentru Moscova

  • 11 Februarie 2022 11:50
Cancelarul german avertizează Rusia să nu subestimeze ”unitatea și determinarea” europenilor: O nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe grave pentru Moscova

Cancelarul german, Olaf Scholz, a avertizat joi că Rusia nu trebuie să subestimeze ”unitatea” și ”determinarea” europenilor, în contextul în care eforturile diplomatice pentru dezamorsarea tensiunilor cu Moscova au continuat și în această săptămână, anunță EFE și Reuters, citat de Agerpres.

În cadrul unei întrevederi cu liderii țărilor baltice, ce a avut loc la Berlin, Scholz a punctat că ”în această situație critică pentru noi toți, Rusia nu ar trebui să ne subestimeze unitatea și determinarea ca parteneri în cadrul UE și ca aliați în cadrul NATO”, a dat asigurări cancelarul german la încheierea unei întâlniri, la Berlin, cu liderii celor trei state baltice.

”Nu este vorba mai puțin decât de evitarea unui război în Europa”, a afirmat Scholz, pentru care calea diplomatică rămâne prioritară pentru a realiza o ”dezescaladare” a tensiunilor.

De cealaltă parte, cei trei lideri baltici, premierul estonian Kaja Kallas, premierul leton Krisjanis Karins și președintele lituanian Gitanas Nauseda, au făcut apel la o prezență sporită a trupelor NATO pe flancul estic al Alianței, potrivit Deutsche Welle.

Aliatul NATO și națiunea nordico-baltică Danemarca a declarat, de asemenea, joi, că este pregătită să găzduiască trupe americane pe teritoriul său, ca parte a unui nou acord bilateral de apărare cu SUA. Danemarca s-a aflat în prima linie a Războiului Rece datorită coastei sale baltice.

Răspunzând acestor solicitări, cancelarul german a anunțat că a reamintit anunțul ministrului apărării, Christine Lambrecht, prin care anunța ”350 de soldați suplimentari grupului de luptă din Lituania”, după ce ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a făcut publică informația într-o conferință comună de presă  cu omologul polonez, Mariusz Blaszczak, că țara sa va trimite 350 de soldați suplimentari în Polonia pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Occident în privința Ucrainei.

În egală măsură, Țările de Jos își vor crește numărul militarilor în cadrul grupului tactic de luptă al NATO din Lituania, de la 270 la 350, având în vedere că țările baltice și Polonia sunt ananghie din cauza proximității lor față de Ucraina și Rusia.

De asemenea, primii 100 de militari americani, însărcinați cu aspectele logistice, precum și convoaiele cu tehnică militară au ajuns deja în România, ca parte a consolidării flancului de sud-est al NATO.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău