Canada va oferi Rep. Moldova un sprijin financiar în valoare de două milioane de dolari. Banii sunt destinați creșterii capacității Poliției Naționale de a asigura securitatea în zonele cu mulți refugiați

  • 12 Mai 2023 10:16
Canada va oferi Rep. Moldova un sprijin financiar în valoare de două milioane de dolari. Banii sunt destinați creșterii capacității Poliției Naționale de a asigura securitatea în  zonele cu mulți refugiați

Canada va oferi Rep. Moldova, prin intermediul Organizației Internaționale a Migrației, un sprijin financiar în valoare de 2 milioane de dolari. Acești bani ar urma să contribuie la creșterea capacității Poliției Naționale a Republicii Moldova de a asigura securitatea, în special în zonele cu un număr mare de refugiați și migranți, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului de la Ottawa, după întâlnirea de ieri, 11 mai, între președintei Maia Sandu și premierul canadian Justin Trudeau, transmite Radio Chișinău.

Este vorba despre un proiect care se va desfășura timp de 18 luni, prin intermediul Programului „Operațiuni pentru Pace și Stabilizare”.

Proiectul prevede furnizarea de instruire, echipamente și asistență tehnică poliției din R.Moldova, esențiale pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a aborda problemele de securitate în comunitățile cu mobilitate crescută, mai arată sursa citată.

Prim-ministrul canadian a anunțat că, prin parteneriatul de asistență tehnică și în colaborare cu Biroul Comisarului pentru Afaceri Judiciare Federale din Canada, Ottawa va trimite judecători în R.Moldova pentru a împărtăși cele mai bune practici care sporesc capacitatea instituțională și întăresc responsabilitatea și integritatea judiciară.

Canada și-a anunțat, de asemenea, intenția de a stabili un nou set de sancțiuni  pentru persoanele care susțin invazia Rusiei în Ucraina și se fac responsabile de încercările de destabilizare a Rep. Moldova sau sunt implicate în acte de corupție.

Prim-ministrul canadian a reiterat, totodată, sprijinul țării sale pentru eforturile interne de reformă instituțională și agenda anticorupție a Republicii Moldova, precum și sprijinul său pentru calea europeană a R.Moldova.

Amintim că în perioada 11-13 mai a.c. președinta Maia Sandu se află într-o vizită de lucru în Canada și Statele Unite, unde are programate întâlniri cu oficiali de rang înalt, precum  și cu membrii diasporei moldoveneștii.

Astăzi și mâine, șefa statului se va afla în Statele Unite, la Chicago, unde va participa la cea de-a 9-a ediție a Convenției Moldo-Americane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău