Canada | Un ofițer cu rang înalt al poliției federale, arestat pentru spionaj

  • 14 Septembrie 2019 09:18
Canada | Un ofițer cu rang înalt al poliției federale, arestat pentru spionaj

Poliția federală canadiană a anunțat vineri arestarea unuia dintre membrii săi, un responsabil cu rang înalt din serviciile de informații acuzat că a sustras documente sensibile în favoarea unui stat străin, potrivit presei canadiene, relatează AFP.

Cameron Ortis se confruntă cu cinci capete de acuzare în baza Codului Penal canadian și a legii privind protecția informațiilor legate de securitatea națională, în special contra spionajului străin, a informat Jandarmeria Regală a Canadei (GRC) într-un comunicat.

El a fost arestat joi la Ottawa, capitala Canadei unde se află sediile agențiilor de securitate și de informații, și a fost prezentat unui judecător vineri care l-a pus oficial sub acuzare, a făcut cunoscut reprezentantul acuzării John MacFarlane.

Cameron Ortis urmează să compară în fața justiției, a precizat el. Până atunci, a fost plasat în arest preventiv.

"S-a afirmat că el a obținut, stocat și procesat informații sensibile cu intenția de a le transmite unor persoane cu care nu ar fi trebuit să intre în contact", a adăugat John MacFarlane la ieșirea de la Curtea din Ontario.

Potrivit canalului Global, citând surse din cadrul serviciilor de securitate, Cameron Ortis a fost director general al serviciilor de informații ale GRC și controla din această funcție operațiunile de contraspionaj. Conform CTV News, el este în vârstă de 47 de ani.

"Vă pot spune că autoritățile se ocupă de acest lucru foarte serios", a declarat în marja unui miting electoral premierul Justin Trudeau, care dorește să obțină al doilea mandat de șef al executivului federal.

La rândul său, liderul conservator Andrew Scheer s-a arătat "preocupat de arestarea unui agent al serviciilor de informații ale GRC care a divulgat documente despre securitatea națională".

Potrivit Global, care a dezvăluit afacerea, poliția federală se teme că acesta a sustras "importante cantități de informații ce ar putea compromite numeroase anchete".

Surse neidentificate au precizat pentru canalul de televiziune că este vorba despre o "gravă afacere de spionaj", cu atât mai mult cu cât Canada este membră a puternicei alianțe a serviciilor de informații numită Five Eyes, alături de Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Statele Unite.

Postul național Radio Canada a adăugat la rândul său că Ortis este un specialist în Asia de Sud-Est, infrastructuri strategice și rețele digitale.

El a fost cel mai înalt consilier pe probleme de securitate națională al lui Bob Paulson, fost șef al GRC trecut în rezervă în iunie 2017.

Pe rețeaua de socializare LinkedIn, contul unei persoane cu numele Cameron Ortis informează că el lucrează pentru guvernul Canadei din 2007, după ce a obținut un doctorat în științe politice la universitatea din Columbia Britanică, de unde are și o diplomă de administrator de rețea.

Contul respectiv mai semnalează că el știe mandarina, principala limbă vorbită în China, țară cu care Ottawa traversează o serioasă criză diplomatică, notează AFP.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
25
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:2,1 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
14
Tue
16

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău