Canada și zece state europene, inclusiv România, promit că nu vor uita de peninsula Crimeea și vor continua să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
-
28 Februarie 2019 11:40
Canada și zece state europene, inclusiv România, promit că nu vor uita de peninsula Crimeea, vor continua să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și, totodată, cer Kremlinului să-i elibereze pe marinarii ucraineni reținuți de forțele ruse în strâmtoarea Kerci, transmite televiziunea 5 Kanal.
Sursa citată menționează că această declarație se conține într-un editorial, publicat în The Guardian, și care a fost semnat de miniștrii de externe din Marea Britane, Ucraina, Canada, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, România, Suedia și Danemarca. "Evenimentele care au avut loc în Crimeea în urmă cu cinci ani ne-au arată încă o dată că trebuie să fim pregătiți să apăram dreptul internațional, securitatea individuală și colectivă", au atras atenția diplomații, subliniind că, pentru asigurarea unei securități comune, este necesară continuarea asistenței acordate Ucrainei.
"Acordarea de asistență și sprijin Ucrainei este o necesitate pentru securitatea ucraineană, care este legată de securitatea întregii Europe" - menționează miniștrii de externe semnatari ai articolului din The Guardian. Diplomații consideră că este nevoie de o consolidare a rezistenței societății civile din țările lor la diverse forme de atacuri și intervenții externe. "Cu sprijinul partenerilor, Ucraina a făcut progrese reale în această direcție în ultimii cinci ani, iar celelalte țări europene au învățat din experiența ucraineană și lucrează pentru a-și consolida propria rezistență" - se mai arată în editorial. Miniștrii semnatari ai materialului din The Guardian mai susțin că au drept scop "readucerea stabilității în spațiul euroatlantic".
"Nu vom renunța la politica de nerecunoaștere în cazul anexării ilegale a Crimeii și vom continua să condamnăm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în cele mai aspre formulări. Nu vom uita niciodată și nu vom abandona Crimeea" - au mai scris miniștrii de externe din Marea Britane, Ucraina, Canada, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, România, Suedia și Danemarca.
Sursa: Rador