Canada - Record de temperatură pozitivă în ziua de Crăciun în provincia Quebec

  • 26 Decembrie 2020 10:33
Canada - Record de temperatură pozitivă în ziua de Crăciun în provincia Quebec

Metropola Montreal din provincia canadiană Quebec a doborât recordul absolut de temperatură pentru data de 25 decembrie, cu 13,6 grade Celsius, în timp ce mercurul din termometre a depășit valoarea de 16 grade Celsius în sudul regiunii, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Recordul anterior era de 11,7 grade, din 1964; am atins 13,6 în Montreal în această dimineață, la ora 8:00", a declarat vineri meteorologul Dominic Martel pentru AFP. Este vorba despre un record absolut pentru 25 decembrie, de la înregistrarea datelor meteorologice, în urmă cu "aproximativ 150 de ani", a spus el.

Sudul Quebec, la granița cu Statele Unite, a cunoscut temperaturi și mai ridicate, precum 16,4 grade Celsius în Frelighsburg. Însă, datele meteorologice din această regiune au început să fie înregistrate în urmă cu doar aproximativ cincisprezece ani, așadar "un record pentru această stație nu are o mare valoare științifică", a notat Martel.

Anul acesta este al treilea "Crăciun verde" - fără zăpadă - consecutiv, în regiunea Montreal.

Această temperatură record se explică printr-un "flux tropical, de aer cald și umed, care s-a deplasat pe toată coasta de est din Florida și a ajuns la noi", a explicat Dominic Martel. Este un "sistem costier neobișnuit", a adăugat specialistul.

Metropola Quebec, obișnuită cu ierni aspre și înzăpezite, a depășit recordul de temperatură negativă pentru o zi de Crăciun în 1980, când au fost înregistrate minus 32,4 grade Celsius.

În timp ce sudul Quebec și provincia vecină New Brunswick au doborât recorduri de căldură vineri, restul Canadei a cunoscut un "Crăciun alb", cu temperaturi cuprinse între minus 1 grad Celsius în Toronto (centru) și minus 25 de grade Celsius în Whitehorse, în teritoriul Yukon (nord-vest).

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău