Canada: Poliția canadiană a pus ilegal la dispoziția SUA datele de pe mobilul directoarei de la Huawei, acuză avocații ei

  • 04 Octombrie 2019 12:49
Canada: Poliția canadiană a pus ilegal la dispoziția SUA datele de pe mobilul directoarei de la Huawei, acuză avocații ei

Poliția canadiană a pus ilegal la dispoziția autorităților americane datele din telefonul mobil al directoarei financiare de la Huawei, arestată la începutul lui decembrie la Vancouver, la solicitarea SUA, pentru complot cu Iranul vizând eludarea sancțiunilor impuse de Washington, au indicat avocații ei, transmite vineri AFP, preluat de Agerpres.

Avocații lui Meng Wanzhou vor să demonstreze că drepturile clientei lor au fost încălcate și încearcă să facă presiuni asupra canadiene pentru a evita extrădarea ei în SUA în legătură cu acest caz, care a provocat o gravă criză diplomatică între Ottawa și Beijing.

Autoritățile canadiene au dus o "anchetă penală clandestină" împotriva dnei Meng, în folosul FBI, au susținut joi avocații fostei directoare de la Huawei.

Washington o acuză pe Meng Wanzhou că a ajutat Iranul să încalce sancțiunile impuse de SUA împotriva programului său nuclear și că a mințit băncile americane, acuzații respinse de avocații acesteia.

Arestată la 1 decembrie la Vancouver, responsabila chineză a fost pusă în libertate câteva zile mai târziu, după ce a plătit o cauțiune de 10 milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), fiind obligată să poarte o brățară electronică și să predea pașaportul.

Arestarea ei a declanșat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa și Beijing.

Între timp, China i-a arestat pe fostul diplomat canadian Michael Kovrig și pe compatriotul acestuia omul de afaceri Michael Spavor, pe care îi suspectează de spionaj, și a condamnat la moarte alți doi canadieni găsiți vinovați de trafic de droguri.

Beijingul consideră că această afacere are ca scop sabotarea gigantului săi din domeniul telecomunicațiilor, cu toate că, de la început, premierul canadian, Justin Trudeau, a afirmat constant că nu a fost niciodată "o intervenție politică", Canada fiind "un stat de drept".

Decizia finală în privința extrădării îi va reveni ministrului canadian al justiției, David Lametti.

În iunie, tribunalul din Vancouver a decis că audierile privind cererea de extrădare în Statele Unite a lui Meng Wanzhou vor începe la 20 ianuarie 2020. 

Sursă:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău