Canada: Ministrul de finanțe demisionează, pe fondul unor fricțiuni cu Trudeau

  • 18 August 2020 08:35
Canada: Ministrul de finanțe demisionează, pe fondul unor fricțiuni cu Trudeau

Ministrul de finanțe al Canadei a demisionat luni pe fondul unor fricțiuni cu prim-ministrul Justin Trudeau în legătură cu politicile de cheltuieli și după critici asupra atribuirii unui contract major unei organizații de caritate, relatează marți Reuters, preluat de Agerpres.

Bill Morneau a declarat că nu va candida din nou pentru parlament și va încerca în schimb să devină următorul secretar general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Chiar săptămâna trecută, Trudeau și-a exprimat încrederea în ministrul finanțelor pe fondul unor zvonuri privind o ruptură între ei. Morneau, în vârstă de 57 de ani, a fost în funcție de când liberalii lui Trudeau au luat puterea în 2015.

"În această dimineață m-am dus la prim-ministru și i-am prezentat demisia mea", a declarat Morneau reporterilor într-o conferință de presă aranjată în grabă luni seară.

Morneau și echipa sa s-au împotrivit altor miniștri ai cabinetului cu privire la cât de multă finanțare este necesară pentru a lupta contra pandemiei, inclusiv în ce măsură recuperarea post-izolare ar putea fi ajutată investind în proiecte de mediu, au declarat duminică mai multe surse pentru Reuters.

Trudeau, care a susținut o campanie pentru combaterea schimbărilor climatice, consideră că bugetul pe 2021 ar trebui să aibă un element de mediu ambițios pentru a începe desprinderea economiei puternic dependente de petrol de combustibilii fosili și l-a angajat recent pe fostul guvernator de la Bank of England Mark Carney în calitate de consilier oficial.

În acest an fiscal, deficitul bugetar al Canadei este prognozat să atingă 343,2 miliarde de dolari canadieni (253,4 miliarde dolari SUA), cel mai mare de la Al Doilea Război Mondial. Sprijinul total legat de coronavirus este de aproape 14% din produsul intern brut.
Într-un comunicat, Trudeau i-a mulțumit lui Morneau pentru activitatea sa în ultimii cinci ani și a declarat că îi va "sprijini cu fermitate" candidatura la conducerea OCDE.

Printre altele, Morneau și Trudeau se confruntă cu anchete legate de etică pentru atribuirea unui contract unei organizații de caritate căreia ministrul de finanțe demisionar a uitat să-i ramburseze cheltuielile de călătorie acoperite.

Demisia lui Morneau "este o dovadă în plus a unui guvern în haos", a declarat liderul Partidului Conservator Andrew Scheer pe
Twitter, adăugând că "guvernul este atât de consumat de scandal, încât Trudeau și-a amputat mâna dreaptă pentru a încerca să se salveze".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău