Canada lansează o inițiativă internațională vizând oprirea arestărilor arbitrare

  • 15 Februarie 2021 13:20
Canada lansează o inițiativă internațională vizând oprirea arestărilor arbitrare

Canada a lansat luni o inițiativă care urmărește să oprească statele să mai aresteze cetățeni străini ca mijloc de presiune diplomatică, o practică despre care Ottawa și Washingtonul afirmă că este folosită de China și de alte țări, relatează Reuters.

Reprezentanți ai Ministerelor de externe din 58 de țări au semnat în acest sens o declarație fără caracter obligatoriu și care denunță un "comportament inacceptabil", potrivit ministrului de externe canadian Marc Garneau. Între semnatari se numără practic toți membrii Uniunii Europene, Marea Britanie, Australia și Japonia.

"A scoate oameni din familiile lor pentru a-i folosi ca monedă de schimb este atât ilegal, cât și imoral", a afirmat prin telefon șeful diplomației canadiene, subliniind că este vorba de primul demers de acest fel.

Acesta a menționat că declarația nu vizează o țară anume, fiind menită să sporească presiunile diplomatice asupra statelor care arestează cetățeni străini.

Totuși, potrivit unui oficial canadian, inițiativa are la origine preocuparea legată de arestarea de cetățeni străini de către China, Iran, Rusia și Coreea de Nord.

Chiar înainte ca declarația să fie făcută cunoscută în mod oficial, publicația de stat chineză Global Times a citat experți anonimi conform cărora această inițiativă reprezintă "un atac agresiv și neavenit menit să provoace China".

Ottawa se află în dispută cu Beijingul după ce în 2018 doi cetățeni canadieni au fost arestați în China, în urma reținerii de către poliția din Vancouver a unui înalt oficial al Huawei, în baza unui mandat emis de SUA. Canada a denunțat o "diplomație a ostaticilor", dar China a insistat că nu există nicio legătură între cele două cazuri, amintește Reuters.

Între semnatarii declarației se numără și SUA, unde săptămâna trecută Departamentul de Stat a cerut eliberarea celor doi canadieni și a respins "folosirea de către China a coerciției ca instrument politic".

Oficialul canadian citat a menționat că declarația anunțată luni poate contribui la creșterea presiunii asupra Beijingului. "Vrem să-i facem să se simtă ușor jenați, vrem să afle că un mare număr de țări consideră această practică inacceptabilă și să sperăm că în timp acest lucru va contribui la o schimbare de comportament", a explicat acesta.

În același timp, amintește Reuters, în decembrie comisia pentru afaceri externe a parlamentului britanic a cerut guvernului de la Londra să declare "reținerea arbitrară de cetățeni străini" de către Iran ca fiind luare de ostatici.

În 2016, cetățeana iraniano-britanică Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care coordona o serie de proiecte umanitare, a fost arestată și condamnată la 5 ani de închisoare sub acuzația că a complotat pentru răsturnarea regimului iranian.

Inițiativa canadiană a fost lansată anul trecut de predecesorul lui Garneau, Francois-Philippe Champagne.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău