Canada își sporește prezența diplomatică în Europa Centrală și de Est

  • 29 Iunie 19:46
Canada își sporește prezența diplomatică în Europa Centrală și de Est

Canada a anunțat miercuri că își sporește prezența diplomatică în Europa Centrală și de Est, precum și în Caucaz, prin deschiderea a patru noi ambasade, pentru a ajuta la "contracararea activităților destabilizatoare ale Rusiei", informează AFP.

Acest anunț intervine după ce liderii țărilor din G7 (grupul celor mai industrializate țări), printre care Canada, s-au angajat să furnizeze sprijin "diplomatic" Ucrainei, invadată pe 24 februarie de Rusia.

"Ne majorăm amprenta diplomatică. Canada va deschide patru noi ambasade în Estonia, Lituania, în Slovacia și în Armenia", a anunțat șefa diplomației canadiene Melanie Joly, în timpul unei conferințe de presă la Madrid, în marja summitului NATO.

"Această expansiune diplomatică va contribui la orientarea răspunsului Canadei la evoluția amenințărilor la adresa securității, la întărirea cooperării politice și economice pentru a-i susține pe aliații europeni", a subliniat Ministerul Afacerilor Externe canadian într-un comunicat.

Această intensificare a prezenței diplomatice vizează de asemenea "să contracareze mai mult efectele invaziei ruse în Ucraina și să susțină Armenia în dezvoltarea sa democratică", pentru că, potrivit Melaniei Joly, "diplomația rămâne cel mai bun mod de a susține securitatea și stabilitatea".

"Aceste schimbări vor consolida angajamentul Canadei în regiune, vor ajuta la contracararea activităților destabilizatoare ale Rusiei și vor crește sprijinul pentru operațiunea REASSURANCE", a mai declarat șefa diplomației canadiene.

Această operațiune militară internațională, prin care 1.400 de soldați canadieni sunt desfășurați în cadrul grupului de luptă al NATO din Letonia, este la ora actuală cea mai importantă pentru Canada. Ea este menită să întărească apărarea colectivă a NATO și să demonstreze "forța și solidaritatea aliaților".

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
28,29
Cer fragmentat
Umiditate:64 %
Vint:6,17 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău