Canada interzice exportul mai multor medicamente către Statele Unite

  • 29 Noiembrie 2020 09:08
Canada interzice exportul mai multor medicamente către Statele Unite

Guvernul canadian a anunțat sâmbătă o interdicție la export pentru mai multe medicamente către Statele Unite, inclusiv cele utilizate în tratarea COVID-19, dacă aceste vânzări determină sau agravează penuria lor în Canada, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Această interdicție este impusă într-un moment în care o reformă promovată de președintele în exercițiu Donald Trump intră în vigoare luni în Statele Unite pentru a permite importul de medicamente din străinătate cu scopul de a reduce prețurile.

Aceasta va permite în special farmaciștilor și angrosiștilor să importe, vrac, anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă destinate pieței canadiene, a explicat ministrul canadian al sănătății într-un comunicat de presă.

Această măsură "a primit un sprijin semnificativ din partea SUA, iar orice adoptare de către industrie ar exacerba problema actuală a penuriei de medicamente în Canada", se menționează în comunicat.

"Sistemul nostru de îngrijire a sănătății este un simbol al identității noastre naționale și intenționăm să îl protejăm", a declarat Patty Hajdu, ministrul sănătății din Canada, care a anunțat adoptarea vineri a unui decret în acest sens.

Canada este o piață mică, ce reprezintă 2% din vânzările mondiale de medicamente, comparativ cu 44% cât reprezintă SUA. În Canada, 68% din medicamente sunt procurate din străinătate, potrivit ministerului.

Din 2017, pentru aproape jumătate (44%) din medicamentele vândute în Canada s-a înregistrat o penurie "cel puțin o dată", a indicat Santé Canada.

Pandemia de COVID-19 a crescut cererea pentru unele medicamente în Canada, făcând în continuare mai dificilă aprovizionarea cu medicamente conform necesităților.

Ordinul executiv acoperă toate medicamentele ce pot fi importate în vrac în SUA, precum și cele utilizate în tratarea virusului, substanțele biologice și cele reglementate.

Interdicția se aplică companiilor farmaceutice, angrosiștilor și distribuitorilor canadieni care deține autorizație de vânzare.

Aceste companii vor fi, de asemenea, obligate să furnizeze informații ministerului de resort, pentru a-i permite acestuia să evalueze riscul unei penurii în Canada.

Medicamentele sunt mai scumpe în SUA decât în Canada. Cu toate acestea, prețurile din Canada sunt mai mari decât în marea majoritate a celorlalte țări industrializate.

Președintele ales Joe Biden a promis mai multe măsuri pentru scăderea prețului medicamentelor în SUA. El intenționează în special să permită managerilor programului de asigurări de sănătate publică pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani (Medicare) să negocieze prețurile cu producătorii sau să permită pacienților să comande medicamente în străinătate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău