Campioana mondială la șah la categoria 16 ani este o adolescentă din satul Krepcea, regiunea Tărgoviște

  • 27 Februarie 2019 13:24
Campioana mondială la șah la categoria 16 ani este o adolescentă din satul Krepcea, regiunea Tărgoviște

O adolescentă din Bulgaria este campioană mondială la șah la categoria 16 ani. Nurgul Salimova, în vârstă de 15 ani, din satul Krepcea, regiunea Tărgoviște, se află pentru a doua lună în fruntea clasamentului mondial de șah la categoria sa de vârstă.

Pasiunea sa pentru sportul minții a început de când era încă la grădiniță. "Aveam vreo patru ani. Atunci mi-a arătat tatăl meu cum anume se mută piesele pe tabla de șah. Ulterior, împreună cu bunicul meu, m-au învățat cum se joacă și am învățat regulile", a mărturisit adolescenta.

Ea a participat pentru prima dată la o competiție când avea vârsta de șase ani. "Am câștigat și mi s-a părut și mai interesant acest joc. Am zece titluri deja. Mi-am dorit întotdeauna să devin campioană internațională la șah pentru femei", a adăugat Nurgul.

După ce a devenit campioană, antrenorii din echipa națională de șah i-au simțit potențialul și au invitat-o „în echipa lor, oferindu-i chiar și un antrenor. Ea a câștigat titlul mondial la șah la categoria 12 ani și cel european pentru fete de până la 8 ani."

În Bulgaria, nu au loc turnee de șah atât de des și trebuie să călătoresc în străinătate și să particip acolo la diverse competiții", a precizat adolescenta. Iar atunci când este acasă, își petrece timpul jucând șah cu tatăl ei, care nu a mai câștigat o partidă în fața fiicei sale de cinci ani. În aprilie, Nurgul va participa la Campionatul european de șah pentru femei, iar la sfârșitul anului, la competiția internațională din India. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău