Câmpia Libertății de la Blaj, redeschisă oficial după un amplu proces de restaurare urbanistică

  • 14 Mai 2018 12:00
Câmpia Libertății de la Blaj, redeschisă oficial după un amplu proces de restaurare urbanistică

Câmpia Libertății de la Blaj, care în ultimii doi ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare urbanistică, a fost redeschisă oficial duminică.

După tradiționala paradă populară, nelipsită din cadrul manifestărilor organizate anual în amintirea Marii Adunări Naționale din 3/15 mai 1848, primarii comunelor din județ au venit îmbrăcați în costumul popular specific fiecărei zone de proveniență.

Ele vor rămâne în istoria județului Alba ca imagini reprezentative de la redeschiderea Câmpiei Libertății de la Blaj, la 170 de ani de la Marea Adunare Națională și 100 de ani de la Marea Unire din 1918, au menționat organizatorii - Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și Primăria Blaj.

Aproape toate comunitățile rurale din județ au primit în cadrul Galei „Cultură pentru Cultură”, un proiect unic în Europa, distincții de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la cercetarea, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial românesc. Totodată, a fost lansat noul concept al concursului „Cultură pentru Cultură” care va începe din 2019.

Cu acest prilej a avut loc și un târg al meșterilor tradiționali și a fost readus în atenția publicului așa-numitul „Târg de Fete de la Blaj - Veselie de Ispas”, o sărbătoare tradițională cercetată și documentată de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în perioada septembrie 2017 - aprilie 2018.

Manifestările mai cuprind un spectacol folcloric extraordinar realizat de Ansamblul „Augustin Bena” al județului Alba, cu participarea artiștilor Margareta Clipa, Cornel Borza, Ioana Maria Ardelean, Anghelina Timiș, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Alina Pinca, Ciprian Roman, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț.

În ultimii doi ani, Câmpia Libertății s-a aflat într-un amplu proces de modernizare, o investiție realizată în parteneriat de către autoritățile locale și CJ Alba.

Aici s-au adunat în mai 1848 zeci de mii de români transilvăneni - țărani, clerici, intelectuali. Datorită numărului mare de participanți, 40.000, Adunarea populară nu s-a putut ține în oraș, ci s-a desfășurat pe câmpia largă din răsăritul orașului, de lângă Târnava Mare, căreia de atunci i se spune Câmpia Libertății. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău