Campanie Radio România de informare a elevilor despre riscurile și consecințele consumului de droguri. Cătălin Țone: „Tinerii din R. Moldova sunt reactivi, inteligenți și au dorința de a fi informați”
-
18 Aprilie 13:43
Peste 400 de elevi ai liceelor din Chișinău au participat la o sesiune de informare despre riscurile și consecințele consumului de droguri în cadrul unei campanii de informare, realizată în toată România și în R. Moldova, de Radio România Actualități. Conferința a fost susținută de expertul antidrog și antidoping din România, Cătălin Țone, transmite Radio Chișinău.
Nici România și nici Rep. Moldova nu sunt ocolite de fenomenul consumului de droguri. Tinerii au nevoie să fie informați, au nevoie de ajutor și trebuie să cunoască consecințele consumului de droguri din punct de vedere juridic, al sănătății și al afectării sociale, a spus șeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București, Cătălin Țone.
„Bineînțeles că nici România, nici Rep. Moldova nu sunt ocolite de acest fenomen. Nu trebuie să evităm această discuție. Am discutat cu adolescenții și vedem incidentele, capturile și constatările poliției. Se consumă droguri, droguri sintetice și cristale – așa cum sunt ele cunoscute. Împreună cu Radio România Actualități, în urmă cu aproximativ un an am inițiat în România o cascadă de conferințe și de instruiri pe teritoriul întregii Românii. Am depășit cu acest proiect granițele României, am mers către Rep. Moldova. Țara soră a României, are nevoie de un sprijin și vedem clar că tinerii moldoveni sunt reactivi, inteligenți, știu foarte multe și, totodată, au o dorință de a fi informați”, a spus Cătălin Țone.
O tânără consumatoare de droguri, participantă la eveniment, este în faza de remisie de un an și jumătate și mărturisește că a avut o dependență de câțiva ani pe care a reușit să o depășească cu sprijinul familiei, la un centru de reabilitare. Ea crede că acest tip de evenimente trebuie să fie organizate inclusiv pentru elevi începând cu vârsta de zece ani.
„Am început viața mea legată de droguri și alcool din 2019. Am întâmpinat greutăți în lumea reală, pe care am încercat să le evit prin consumul de substanțe interzise. Cu ajutorul unei persoane de familie am reușit să ajuns la un centru de reabilitare și să scap de aceste dependență. Mi-aș dori ca orice narcoman sau alcoolic să știe că are parte de susținere și nu mai trebuie să-și dorească substanțele interzise”, a precizat tânăra pentru Radio Chișinău.
Elevii au spus că astfel de comunicări le sunt foarte utile la această vârstă. Scarlet Bejenari-Orzescu de la Liceul „Spiru Haret” a rămas impresionată de povestea de viață a unui fost consumator, prezentată tinerilor în cadrul evenimentului.
„Cred că fac o schimbare, sesiunile, conferințele de acest tip, pentru că într-adevăr pot schimba perspectiva tinerilor. Eu cunosc despre consecințele drogurilor, am mai discutat despre substanțele interzise. E ceva foarte important, mai ales pentru tinerii mai mici, care încă nu cunosc”, ne-a spus un elev.
În ultimii cinci ani, s-au înregistrat câte aproximativ 500 de cazuri noi de consum de droguri în R. Moldova, potrivit datelor oficiale.
La finele anului 2022, în baza de date a Dispensarului Republican de Narcologie numărul cumulativ a consumatorilor de droguri înregistrați oficial era 11.870 cazuri și 582 cazuri noi. Vârsta medie la momentul înregistrării persoanei este de 23 de ani. Pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 160 cazuri de deces, printre consumatori de droguri, două ori mai multe decât în anul precedent (84 cazuri a.2021). În ultima perioadă în Republica Moldova se atestă schimbarea metodei de comercializare a drogurilor și a plăților pentru drogurile procurate. Circuitul ilegal al acestora și plata pentru ele s-a transferat în mediul online.