Campanie hotărâtoare pentru viitorul politic al lui Iurie Leancă și PPEM (Revista presei)

  • 23 Septembrie 2016 16:35
Campanie hotărâtoare pentru viitorul politic al lui Iurie Leancă și PPEM (Revista presei)

Revista presei din 23 septembrie 2016

În preajma alegerilor prezidențiale, Ziarul NAȚIONAL a lansat un ciclu de articole  despre candidații la Președinția Republicii Moldova. Astăzi publicația îl prezintă pe

Iurie Leancă - candidatul Partidului Popular European din Moldova(PPEM) înregistrat de CEC cu nr. 3 în cursa prezidențială. Formula activității politice a PPEM condus de Iurie Leancă este una ambiguă. Semnele de întrebare au apărut chiar din momentul ieșirii acestuia din PLDM și fondării unui proiect nou. Pe de o parte, PPEM s-a declarat în opoziția actualei guvernări, pe de altă parte semnează pe 29 iulie un acord cu aceasta. Iurie Leancă s-a referit la Acordul de parteneriat cu Coaliția de guvernare, menționând că acest Acord politic vizează modernizarea Republicii Moldova și integrarea ei europeană. Ziarul Național subliniază însă că această campanie va fi una hotărâtoare pentru viitorul politic al lui Iurie Leancă și PPEM. Lansându-se ca un proiect proeuropean de alternativă, acesta trebuia să acumuleze simpatiile celor dezamăgiți de guvernările precedente. Totuși, rezultatul pe moment e mult sub așteptările inițiale.

Ziarul de Gardă scrie astăzi despre averea și afacerile candidatului Mihai Ghimpu, can­di­da­tul Par­ti­du­lui Libe­ral la fun­cția de preșe­dinte al R. Mol­dova, are bene­fi­cii de mili­oane de pe urma com­pa­niei „Euro­sim”, la care este fon­da­tor. Recent, aceasta și-a întors ben­zi­nă­ria pe care o deți­nea la mar­gi­nea capi­ta­lei, iar anul tre­cut a obți­nut, în arendă, la preț de chi­li­pir, un teren de 1300 m.p. de la auto­ri­tă­țile publice locale din Chi­și­nău. Și par­te­ne­rii lui Ghimpu din cadrul fir­mei au trăit pe picior mare în ulti­mii ani. De când Ghimpu se află la guver­nare, fir­mele aces­tora au obți­nut con­tracte de sute de mili­oane de lei cu între­prin­deri sub­or­do­nate Par­ti­du­lui Libe­ral.

Candidatul pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din partea PSRM, Igor Dodon, s-a întâlnit joi, cu Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, chiar la reședința episcopului, anunță Adevărul. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon scrie că a discutat cu Patriarh despre multiple probleme, dar în primul rând ce ține de starea duhovnicească din societatea moldovenească și provocările sociale care stau în fața lumii ortodoxe.

În Jurnal de Chișinău, Val Butnaru abordează problema candidatului unic al opoziției la prezidențiale. Biroul politic al PAS – partidul Maiei Sandu, a declarat că singura soluție de identificare a candidatului unic o reprezintă sondajele. Ceilalți actori implicați în această ecuație politică spun că sondajele sunt ok, dar ar mai fi nevoie și de dezbateri publice, și de consultări cu societatea civilă, etc.

Pe de altă parte, autorul susține că  nu mai avem timp nici măcar pentru realizarea sondajelor și că vom intra în campanie cu ambii candidați – Maia Sandu și Andrei Năstase. Bine, dar toată lumea bună care stă pe tușă și urmărește spectacolul cu o privire ușor plictisită, îi îndeamnă pe Maia și Andrei să cedeze unul în favoarea celuilalt. Și acum, vine partea cea mai interesantă: cine, cu adevărat va ceda?

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău