Campanie de informare despre rolul protecției mediului și implicarea fiecărui cetățean, lansată astăzi de Ministerul Mediului
-
01 Martie 13:03
Circa 175 de milioane de lei, au fost alocați în acest an, în premieră, din bugetul Fondului Național pentru Mediu, pentru proiecte în domeniul biodiversității. O campanie de informare despre rolul protecției mediului și implicarea fiecărui cetățean a fost lansată astăzi de Ministerul Mediului, transmite Radio Chișinău.
Din bugetul alocat în acest an pentru biodiversitate, Fondul Național pentru Mediu va subvenționa proiecte pentru managementul deșeurilor, curățarea albiilor râurilor și împădurirea malurilor, proiecte ce țin de schimbările climatice, crearea de zone verzi în localități și campanii de educație ecologică. Administrațiile publice locale și organizațiile neguvernamentale sunt așteptate să depună dosare pentru a beneficia de suport, a declarat secretarul de stat la Ministerul Mediului, Aliona Rusnac.
„Obiectivul general al campaniei este de a interesa cât mai multe persoane să se informeze despre proiectele de mediu din localitățile lor. Și în acest sens chiar avem onoarea să anunțăm despre acele proiecte care deja iau avânt în domeniul managementului integrat al deșeurilor, protecției biodiversității, managementului resurselor de apă. Toate aceste proiecte sunt foarte importante”, a spus Aliona Rusnac.
Un ghid de informare a fost lansat în cadrul campaniei de informare pentru a facilita accesul APL-urilor și ONG-urilor la fonduri, a declarat directorul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului, Nicolae Arnăut.
„107 proiecte selectate vor fi implementate în perioada 2024 – 2026. 45 țin de managementul deșeurilor, protecție și gestionarea resurselor de apă – 28 de proiecte. Biodiversitatea - 12 proiecte, și schimbările climatice – 22 de proiecte. Pentru anul acesta, din Fondul Național de Mediu sunt alocate 175 milioane de lei, din care include și partea proiectelor apa și canalizare, proiecte cu un istoric din 2014 – 2015”, a spus Nicolae Arnăut.
Perioada maximă de implementare a proiectelor este anul 2027.