Campanie de îmbunătățire a conținutului Wikipedia, lansată la Biblioteca „B. P. Hașdeu”

  • 23 Ianuarie 2018 17:24
Campanie de îmbunătățire a conținutului Wikipedia, lansată la Biblioteca „B. P. Hașdeu”

O campanie menită să îmbunătățească articolele de pe site-ul Wikipedia cu informații veridice a fost lansată, zilele trecute, la Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”. Acțiunea se desfășoară, în paralel, și la bibliotecile din România. Campania presupune completarea sau ajustarea articolelor biografice cu privire la sute de personalități, din cărți consacrate și citarea acestor surse.

Pentru că site-ul Wikipedia este deschis spre editare oricui, așa se face că multe din articole care se regăsesc aici pot conține informații incomplete sau chiar incorecte ori false. Având la dispoziție cărți și surse veridice, în campania internațională 1Lib 1Ref  (în traducere ”un bibliotecar, o referință”) bibliotecarii din întreaga lume au fost chemați să completeze Wikipedia cu informații corecte și veridice și să dea articolelor de pe această platformă un statut științific. Reprezentantul Wikipedia în Republica Moldova, Gherghe Iordachi.

”Conținutul Wikipedia este deschis spre editare oricui dar asta nu înseamnă că oricine poate să scrie lucruri științifice acolo.  Vom lucra azi la articole care au deja informația dar nu este clară sursa. Avem o serie de cărți din care încercăm să confirmăm acea informație pentru a pune ca sursă de referință pe Wikipedia către cartea respectivă”, spune Gherghe Iordachi

”Internetul îți va oferi milioane de răspunsuri, bibliotecarul însă îl va oferi pe cel corect”. Cu această deviză un grup de bibliotecari de la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” au dat curs apelului internațional de a ajuta la transformarea unor informații neverificate de pe internet în articole științifice, credibile, astfel încât Wikipedia să nu mai fie un site ignorat de comunitatea academică. Directorul instituției, Mariana Harjevschi:

”Am pus la dispoziție dicționare, enciclopedii de unde va fi luată informația și plasată pe articolele de pe Wikipedia.  Bibliotecarii au fost bucuroși că își pot aduce contribuția pentru a îmbunătăți sau chiar rectifica unele informații de pe internet. În listă articolelor care ar urma să fie ajustate se regăsesc o listă de personalități care ne reprezintă la nivel internațional printre care scriitori notorii, muzicieni, politicieni.”

Tamara Lari din comuna Cricova s-a aflat printre cei 19 bibliotecari care au răspuns apelului de a participa la această campanie.

Ajunsă anul acesta la a doua ediție, Campania internațională 1Lib 1 Ref va dura până pe 3 februarie. Potrivit reprezentanților Wikipedia la nivel internațional sute de mii de articole nu sunt în prezent însoțite de sursele bibliografice veridice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău