Campania „Un milion pentru Unire” a fost lansată. Primarul Iașiului: „Este o reparație istorică”

  • 30 Octombrie 2018 15:30
Campania „Un milion pentru Unire” a fost lansată. Primarul Iașiului: „Este o reparație istorică”

Reprezentanții Asociației Acțiunea 2012 au lansat, marți, la Iași, campania de semnături "Un milion pentru Unire", primul semnatar fiind primarul orașului Mihai Chirica, scrie Agerpres.

Președintele Asociației Acțiunea 2012, George Simion, a declarat că demersul vizează adunarea de semnături pentru revizuirea Constituției privind introducerea unui preambul în care va fi menționată ideea de reîntregire națională, potrivit sursei citate

El a precizat că această campanie de strângere de semnături, "Un milion pentru Unire", se desfășoară pe teritoriul României, Republica Moldova și în Diaspora.

"Ne dorim punerea în acord a Declarației din 27 martie 2018 (declarația comună privind reîntregirea națională prin unirea cu Basarabia - n.r.), cu textul constituțional. De aceea în An Centenar propunem societății românești de pe ambele maluri ale Prutului un preambul la modificarea Constituției care să prevadă reîntregirea națională pe cale pașnică și fără amestec dinafară. Considerăm că este un fel prin care statul român își poate asuma proiectul reîntregirii ca proiect de țară. (...) Noi vrem reîntregirea națională, ceea ce Stalin și Hitler au rupt prin pactul Ribbentrop-Molotov", a declarat George Simion.

Primarul Mihai Chirica a declarat, la rândul său că, Iașiul va da startul acestei campanii de strângere de semnături prin care în cele din urmă să se încerce, după validarea lor, modificarea Constituției în sensul recunoașterii granițelor tradiționale ale României de la Nistru până la Tisa.

"Nu ne interesează suveranitatea altor state. Nu ne interesează teritoriile altor popoare. Pur și simplu este o reparație istorică care trebuie făcută în concordanță cu tratatele internaționale la care a aderat și România și celelalte state implicate în pactul Ribbentrop-Molotov, nerecunoscut de altfel de nimeni, și care a fost chiar invalidat chiar de Senatul SUA în anul 1991", a spus Mihai Chirica.

De altfel el a fost și primul semnatar al acestui demers inițiat de Acțiunea 2012.

"Nu e mult 500.000. Important e să ducem gândul până la capăt, să nu-l abandonăm. Trebuie să arătăm că putem fi o țară respectabilă în Europa și în lume dar care nu-și uită istoria corectă, adevărată, civilizată, care a fost răsturnată de vremurile nefavorabile de atunci. (...) Ceea ce ne dorim este ca gândul unirii să pornească de la toată lumea din suflet, fără să fie animat doar de momente speciale legate de Ziua Națională, de Ziua Drapelului, de alte zile importante. (...) Iașiul a fost și va rămâne locul în care gândul unirii nu va înceta niciodată", a declarat primarul Chirica. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău