Campania electorală s-a înviorat un pic (Jurnal de Chișinău)

  • 07 Noiembrie 2014 11:06
Campania electorală s-a înviorat un pic (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 7 NOIEMBRIE

Timpul caută răspuns la întrebarea - Cine plătește campania electorală a partidelor? Campaniile electorale ale partidelor care s-au înscris la alegerile din 30 noiembrie sunt finanțate de un cerc îngust de persoane. Potrivit rapoartelor financiare pentru perioada 10-31 octombrie, circa 800-1000 de persoane au donat în total, pentru toate partidele care aspiră la fotoliile parlamentare, peste 44 mil. lei. Unele partide au declarat că au 0 lei în cont, în timp ce altele au adunat în doar două săptămâni peste 10 mil. lei.

Ce așteptări au profesorii de la viitorii parlamentari – alt subiect din Timpul. Profesorii se plâng că parlamentarii își amintesc de învățământ doar înainte de alegeri. Ei își doresc ca viitorii deputați să încurajeze și să susțină calitatea în învățământ, să susțină financiar școlile pentru dotarea lor; să motiveze financiar pedagogii, în special cadrele tinere, ca aceștia să-și permită un trai decent; să se restabilească parteneriatul educațional cu România; funcția de director în școli să fie ocupată prin concurs, în mod transparent. În ceea ce privește învățământul universitar, profesorii își doresc autonomia universitară - astfel încât universitățile, fără a-și pierde rolul de instituții educaționale, să devină totodată veritabili actori sociali, cu reale implicații în domeniul culturii, dar și al activității economice.

Campania electorală, despre care tot mai multe voci susțin că ar fi de-a dreptul leșinată, s-a înviorat un pic la începutul acestei săptămâni, comentează Jurnal de Chișinău, care se referă la protestul de la Primărie. Printre protestatarii de la Primăria mun. Chișinău sunt persoane care nu au niciun drept să pretindă la privatizarea apartamentelor. Generalul Anton Gămurari este de părere că printre protestatari sunt și provocatori care au venit la primărie cu scopul de a discredita imaginea veteranilor de război și că aceștia ar acționa la indicația cuiva.

Referindu-se la milioane de euro care ne vin anual din exterior pentru reforme și programe de dezvoltare în toate domeniile, Evenimentul Zilei scrie că poate e mai bine le dea oamenilor banii în mână, ca-n Uganda. Potrivit ziarului, astfel nu se va cheltui nimic în zadar.

Ziarul Național relevă reprezentanții serviciilor secrete rusești cu care colaborează socialistul Igor Dodon în actuala campanie electorală. Din același ziar mai aflați cu ce se mândrește astăzi primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, și cum vede R. Moldova o moldoveancă stabilită de mai mulți ani peste hotare, revenită în țară după opt ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău