Campania electorală, problema identitară și independența (REVISTA PRESEI)

  • 06 Septembrie 2016 17:20
Campania electorală, problema identitară și independența (REVISTA PRESEI)

Revista presei din 6 septembrie 2016

Cu ce ne vom alege noi după ce totul se va termina și decorurile vor fi scoase? - se întreabă editorialiștii portalului Deschide.md, în contextul alegerilor prezidențiale. Autorul crede că ”temele majore ale campaniei vor fi două: corupția și vectorul geopolitic... Învinuirile de corupție planează atât asupra reprezentanților guvernării, cât și asupra candidaților din opoziție sau a forțelor care stau în spatele acestora. Guvernarea va utiliza toate resursele care-i stau la îndemână pentru a-și discredita oponenții. Probabil, vor apărea noi figuranți în dosarele legate de spălare de bani și de furtul miliardului. Schelete în dulap, la sigur, sunt suficiente. Va fi interesant...” scrie publicația.

Editorialistul Petru Bogatu scrie în Ziarul Național că în acest scrutin există trei mize foarte mari. ”Prima. Moscova se va implica mai mult ca oricând în actuala campanie electorală pentru a aduce la putere un candidat docil Kremlinului. În condițiile războiului din Ucraina, Putin are mare nevoie de un președinte prorus la Chișinău. A doua. Opoziția antisistem va încerca să răstoarne paradigma puterii pentru a se descotorosi de mâna forte a scenei politice moldovenești – Vlad Plahotniuc... A treia. Puterea are nevoie ca de aer de victorie pentru a confirma legitimitatea actualei majorități parlamentare, create, precum se știe, în urma unor aranjamente în culise. A fi sau a nu fi. Aceasta-i întrebarea hamletiană care se pune pentru actuala guvernare în scrutinul din toamnă”, scrie Petru Bogatu.

După 25 de ani, R. Moldova a experimentat cam tot, și guvernări de stânga și de dreapta, și pro-Est și pro-Vest, dar nu a ieșit nimic, toate s-au compromis mai mult sau mai puțin”, susține expertul Dan Dungaciu, într-un interviu preluat de Timpul... Acesta e cadrul general în care se va desfășura scrutinul prezidențial din 30 octombrie. Totodată, expertul denunță faptul că candidatul Moscovei este cel mai protejat și menajat politician de la Chișinău. Nimeni nu deschide, explicit, războiul cu el!... Un peisaj deloc agreabil, în condițiile în care „miza geopolitică vor fi teme majore de aici înainte”, atenționează și Dan Dungaciu.

Adevărul revine la declarațiile președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti cu ocazia Zilei Limbii Române, care potrivit autorului, constituie cel mai înalt punct al mandatului său. ”Președintele Republicii Moldova a spus, de față cu înalți demnitari de dincolo și de dincoace de Prut, în prezența (și în auzul) reprezentanților corpului diplomatic, câteva adevăruri simple, pe care le știu și copiii de școală... Președintele Timofti a spus domol și fără emfază, că principala problemă a Republicii Moldova o constituie problema identitară... Demnitatea națională a fost apărată de dl Nicolae Timofti, care a spus, limpede și răspicat, ceea ce nici un ambasador nu poate anula: că a fi moldovean înseamnă a fi român, scrie Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău