Cambodgia: Unul dintre liderii opoziției va fi judecat pentru trădare, susține premierul Hun Sen

  • 18 Noiembrie 2019 11:26
Cambodgia: Unul dintre liderii opoziției va fi judecat pentru trădare, susține premierul Hun Sen

Kem Sokha, unul dintre liderii opoziției cambodgiene al cărui arest la domiciliu a fost recent ridicat, va fi judecat pentru trădare, a indicat luni premierul Hun Sen, citat de AFP, preluat de Agerpres.

"Nu se va renunța la acuzații", a declarat Hun Sen, aflat la putere din 1985, pe fondul unor zvonuri privind o eventuală grațiere regală. "Ancheta este aproape de a putea fi trimisă justiției", a adăugat el, fără a furniza o dată precisă.

Kem Sokha, 66 de ani, este cofondatorul Partidului Salvării Naționale din Cambodgia (PSNC), care, la alegerile generale din 2013, a reușit un progres, însă patru ani mai târziu a fost dizolvat de Curtea Supremă din această țară.

Opozantul a fost arestat în septembrie 2017 și acuzat că intenționa răsturnarea guvernului lui Hun Sen.

El a fost încarcerat, apoi plasat în arest la domiciliu, ultima măsură fiind ridicată la începutul lui noiembrie, chiar dacă încă îi este interzisă ieșirea din țară.

După ce s-a întâlnit cu mai mulți emisari străini în Cambodgia, Kem Sokha a publicat vineri pe Facebook un mesaj care cheamă la o "reconciliere națională".

Sam Rainsy, un alt cofondator al PSNC, în exil în Franța din 2015 pentru a scăpa de urmărirea penală, s-a întors la Paris după o tentativă eșuată de a ajunge în Cambodgia.

Hun Sen a anunțat săptămâna trecută eliberarea pe bază de cauțiune a peste 70 de activiști ai opoziției arestați în ultimele săptămâni și acuzați că l-ar fi ajutat pe Rainsy să pregătească o lovitură de stat.

După desființarea PSNC, Hun Sen a reușit să-și consolideze puterea la alegerile legislative din 2018 la finalul cărora formațiunea sa, Partidul Poporului Cambodgian (PPC), a obținut toate locurile din Parlament, rezultate puternic contestate.

De atunci, el este sub presiune internațională, în special din partea Uniunii Europene care amenință cu suspendarea unui acord vamal preferențial în beneficiul industriei textile cambodgiene.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău