Calvarul femeilor române victime ale comunismului este ilustrat într-o expoziție la Chișinău

  • 02 Aprilie 20:40

Portretele a 71 de femei care au fost reținute în perioada comunistă din rațiuni politice și catalogate drept „dușmance ale poporuluiˮ sunt prezentate într-o expoziție dedicată femeilor române victime ale comunismului, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Potrivit organizatorilor, expoziția aduce în vizor istoria neagră care a acoperit o jumătate, dacă nu toată Europa, în perioada regimurilor comuniste și care trebuie să fie cunoscută tinerilor generații. Expoziția „Dușmance ale poporuluiˮ este un proiect al Fundației Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România.

Capitolul cel mai important al expoziției îl reprezintă cele 71 de portrete ale femeilor care au fost victime ale comunismului, la care se adaugă o secțiune specială denumită „Cele mai tinere deținuteˮ, în care sunt prezentate istoriile ale mai multor fetițe care au cunoscut detenția politică în perioada comunistă, pentru că s-au născut în închisoare sau au fost reținute împreună cu părinții. Expoziția prezintă și aspecte ale regimului penitenciar cu ajutorul fragmentelor din memorialistica de detenție și obiectelor din închisoare.

Curatorul expoziției, Virginia Ion, a spus că este important, mai ales pentru tineri, să viziteze astfel de expoziții, pentru că numai înțelegând ceea ce s-a întâmplat în trecut, putem împiedica lucrurile să se întâmple în prezent sau în viitor. „După cum vedem astăzi, din păcate, lucrurile nu sunt liniștite. Comunismul nu a dispărut complet din lumeˮ, a adăugat Virginia Ion.

Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a declarat că această expoziție are un design deosebit, modern și din punct de vedere al utilajului tehnic se deosibește de expozițiile tradiționale.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a menționat că, în calitate de regizor de film, l-au impresionat ochii femeilor, fapt care, în mare parte, se datorează inovației și formei noi de prezentare a portretelor. „În istoria noastră avem de ce să fim impresionați. Comunismul deja pentru vecie va face parte din ADN-ul nostru, indiferent de pe ce mal al Prutului ne aflăm, indiferent că am fost aici în Imperiul Sovietic sau România Comunistă. Scenariul era același, metodele erau aceleași, destinațiile, locurile geografice erau diferiteˮ, a declarat oficialul.

Directorul executiv al Fundației Academia Civică, Ioana Boca, a spus că „Dușmance ale poporuluiˮ este o expoziție al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România care a fost fondat în anul 1993 de scriitorii români Ana Blandiana și Romulus Rusan, două nume importante ale literaturii române, dar și ale societății civile care în anii 90’ a început să dezbată teme privind represiunea comunistă și nevoie de a cunoaște și de a analiza critic trecutul comunist.

Președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Anatol Petrencu, a spus că această expoziție este o aducere aminte a crimelor comise de regimul comunist. Comuniștii au numit femeile care nu aveau absolut nicio vină „dușmance ale poporuluiˮ. Fiecare dintre femeile care au suferit ar putea să fie un medic, un agronom, însă viața lor s-a rupt din cauza unor politici barbare, a mai spus Anatol Petrencu.

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în perioada 2-30 aprilie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:6,17 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău