Calota glaciară se topește neașteptat de rapid. ONU: Putem avea un exod de proporții biblice din statele insulare

  • 06 Martie 2023 09:44
Calota glaciară se topește neașteptat de rapid. ONU: Putem avea un exod de proporții biblice din statele insulare

Prăbușirea calotei glaciare se va produce mai devreme decât se credea, iar asta ar putea declanșa o creștere devastatoare a nivelului mării. Un nou studiu a arătat că o pierdere ireversibilă a calotelor de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda ar putea fi iminentă, dacă temperaturile globale nu pot fi stabilizate la 1,8 C peste nivelurile preindustriale, transmite digi24.ro.

Iar secretarul general al ONU a avertizat că pentru sutele de milioane de oameni care trăiesc în statele insulare mici vor fi nevoiți să plece. „Am asista la un exod în masă al unor întregi populații la scara biblică”, spune oficialul.

„Ar trebuie să ne îngrijoreze foarte mult. Vorbim de mai multe efecte asupra climei, dacă oceanul se încălzește, pentru că oceanul are o capacitate termică mare și deja dă semne că temperaturile sunt din ce în ce mai mari până la câteva mii de metri înăuntrul său. Această cantitate de căldură absorbită va fi redată în sistemul climatic pe parcursul nu doar al decenilor, ci a sutelor și miilor de ani. Astfel că, dacă păstrăm chiar această țintă pentru Acordul de la Paris de a limita creșterea temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius, noi tot vom avea o creștere a a nivelului oceanului planetar până la sfârșitul secolului de aproximativ 50 de centimetri. Dar în următoarele mii de ani cu această creștere a temperaturii medie globale conform cu ținta Tratatului de la Paris vom avea chiar creșteri mai mari de ordinul metrilor în nivelul oceanului planetar. Suntem în fața unei ferestre cu oportunități care se închide și există multe studii care arată că, cu tot ceea ce pun pe masă statele pentru reducerea emisiilor creșterea temperaturii globale la sfârșitul secolului va fi de peste 2 grade Celsius. Asta înseamnă creșteri mult mai mari ale nivelului oceanului planetar, micile state insulare din Pacific deja simt efectul și e nevoie de un nou statut de refugiați climatici, nu doar refugiați de război, pentru că oamenii își pierd casele și statele, țările”, spune Roxana Bojariu, climatolog.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău