CALM cere stoparea presiunilor asupra APL și discutarea acestui subiect la CSS

  • 01 Iunie 2021 11:37
CALM cere stoparea presiunilor asupra APL și discutarea acestui subiect la CSS

Congresul Autorităților Locale din Moldova solicită stoparea presiunilor asupra administrațiilor publice locale și neimplicarea organelor de control ale statului în campania electorală. Într-un apel, CALM precizează că aleșii locali atestă noi derapaje antidemocratice din partea instituțiilor statului, constatând că acestea devin iarăși un instrument în lupta cu primarii incomozi. Congresul solicită includerea acestui subiect pe agenda Consiliului Suprem de Securitate, transmite IPN.

În apel, aleșii locali își exprimă profunda îngrijorare și indignare față de acțiunile unor autorități ale statului din domeniul ordinii de drept și controlului financiar. Potrivit semnatarilor, în perioada electorală, acestea au inițiat și realizează o serie de controale la indicația unor concurenți electorali, în privința deja a zeci de primari. În special, semnatarii se referă la acțiunile recente din partea organelor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție, Ministerului Finanțelor.

„APL în niciun caz nu li este teamă și întotdeauna au fost deschise pentru colaborare cu organele de control ale statului. Însă, acest control trebuie să fie realizat în termenele și limitele legii, cu un scop bine stabilit, conform unor proceduri prestabilite și foarte clar reglementate. Nici de cum controlul respectiv nu trebuie să fie unul selectiv, abuziv și să urmărească scopul de a intimida sau bloca activitatea APL”, se menționează în declarație.

CALM cere stoparea tuturor acțiunilor de intimidare și presiune asupra primarilor. O altă solicitare este distanțarea și condamnarea de către concurenții electorali a unor asemenea acțiuni abuzive din partea instituțiilor statului, monitorizarea de către Consiliul Europei și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova a cazurilor respective, dar și a respectării angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova în domeniul democrației locale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău