Căldura extremă topește zăpada în vârful munților Alpi. Un lac s-a format în doar 10 zile

  • 19 Iulie 2019 13:00
Căldura extremă topește zăpada în vârful munților Alpi. Un lac s-a format în doar 10 zile

Un alpinist a descoperit un lac în formare în Alpi, la peste 3000 de metri altitudine, într-un loc unde temperaturile ar trebui să fie cu mult sub limita înghețului, relatează The Independent. Din cauza valului de căldură care a lovit mai ales Europa de Vest săptămânile trecute, zăpada glaciară din vârful Alpilor a început să se topească cu o viteză alarmantă.

Bryan Mestre, alpinistul francez care a fotografiat lacul, spune că a fost șocat să vadă o masă de apă atât de mare la o altitudine de 3 400 de metri. Lacul fotografiat în zona lanțului muntos Mont Blanc ridică importante semnale de alarmă în ce privește schimbările climatice.

Oamenii de știință avertizează că valurile de căldură care lovesc Europa au devenit din ce în ce mai frecvent, căldura de o intensitate atât de puternică datorându-se încălzirii accelerate a planetei.

Este timpul să sunăm alarma! Doar 10 zile de căldura extremă au fost suficiente să colapseze, topească și să formeze un lac la baza lui Dent du Geant și Aiguilles Marbrees”, a scris Mestre pe Instagram.

Acest fapt este cu adevărat alarmant... ghețarii din jurul lumii se topesc cu o viteză alarmantă”, a adăugat alpinistul.

Alpinistul francez care a distribuit fotografia pe Instagram spune că ea a fost făcută pe 28 iunie, la doar 10 zile după ce un alt alpinist, Paul Todhunter, a fotografiat aceeași zonă în timp ce era acoperită de zăpadă.

Lacul se află undeva între 3.400 și 3.500 de metri altitudine, într-un loc unde se presupune că ar trebui să găsim doar zăpadă, nu apă lichidă. O zi întreagă de stat la această altitudine era suficientă pentru a ne îngheța apa din sticle în trecut”, a spus alpinistul.

„Am fost în această zonă de un număr mare de ori, în iunie, iulie sau chiar august. Până acum, nu am găsit niciodată apă lichidă”, a conchis Mestre.

Specialistul în ghețari, Ludovic Ravanel a observat un alt lac care a apărut la altitudini mari în Alpii Francezi în 2015. Ravanel spunea atunci că sursa acestor fenomene este încălzirea globală. Conform Serviciului pentru Schimbări Climatice Copernicus al Uniunii Europene, luna trecută a fost cel mai fierbinte iunie înregistrat vreodată pe Pământ.

Datele făcute publice de agenție au arătat că temperaturile medii din Europa au fost cu 2 grade mai mari decât în mod normal, în timp ce în Franța, Germania și nordul Spaniei ele au fost cu între 6 și 10 grade mai mari decât în mod obișnuit.

Un studiu dat publicității în iulie a arătat că în 2050 clima la Londra va fi asemănătoare cu de la Madrid de acum, la Stockholm va fi ca la Budapesta, iar la Paris ca la Canberra. Schimbările vor fi și mai radicale în cazul regiunilor tropicale. Orașe mari precum Kuala Lumpur, Jakarta și Singapore vor suferi din ce în ce mai des din cauza fenomenelor meteo extreme, conform studiului publicat de revista științifică PLOS ONE, realizat de o echipă de cercetători de la universitatea ETH Zurich.

ONU estimează că 120 de milioane de oameni vor fi împinși în sărăcie de schimbările climatice, în următorul deceniu. Fenomenele meteo extreme, precum secetă, uragane sau inundații, se vor înmulți și vor duce la foamete, conflicte și o migrație masivă, în special a celor bogați care se vor folosi de resursele pe care le au pentru a se salva, în timp ce săracii vor rămâne să îndure vremea și lipsurile.

ONU avertizează, de asemenea, că în fiecare săptămână are loc un nou dezastru climatic. Majoritatea dintre ele nu atrag foarte multă atenție din partea actorilor internaționali, deși e nevoie de eforturi susținute pentru a pregăti țările în curs de dezvoltare pentru impactul profund al încălzirii globale.

Cu toate acestea, unii dintre actorii politici cu putere de decizie mare la nivel global nu par foarte îngrijorați. Donald Trump, actualul președinte american a retras Statele Unite din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, apreciind că acesta distruge locuri de muncă în industrie.

Administrația Trump a retras, de asemenea, încălzirea globală de pe lista „amenințărilor” la adresa Statelor Unite și a relansat exploatarea cărbunelui și unor rezerve de gaz și petrol de șist în zone federale protejate.

Căldura extremă topește zăpada în vârful munților Alpi. Un lac s-a format în doar 10 zile

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău