Căldura extremă amenință să ucidă de cinci ori mai mulți oameni până în 2050

  • 16 Noiembrie 2023 09:50
Căldura extremă amenință să ucidă de cinci ori mai mulți oameni până în 2050

Dacă nu sunt luate măsuri imediate pentru a limita creșterea temperaturii cu mai puțin de 1,5°C, încălzirea globală ar putea provoca aproape de cinci ori mai multe decese, scrie hotnews.ro.

Avertismentul reiese din raportul anual al revistei științifice „The Lancet” (2023 Lancet countdown on health and climate change) dedicat sănătății și schimbărilor climatice, care subliniază, printre alte elemente, că „lumea se confruntă cu daune ireversibile” și de aceea „imperativul” este de a oferi „un răspuns centrat pe sănătate”, potrivit Rai News, citat de Rador Radio România.

„Lumea merge într-o direcție greșită – se explică – cu investiții și subvenții continue în sectorul combustibililor fosili și o prioritate scăzută pentru tranziția energetică justă”.

Raportul - realizat de University College London, reprezintă munca a 114 experți din 52 de institute de cercetare și agenții ONU din întreaga lume, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Meteorologică Mondială (OMM) - prezintă 47 de indicatori care includ valori îmbunătățite pentru monitorizarea poluării atmosferice casnice, finanțarea combustibililor fosili și angajamentul organizațiilor internaționale în atenuarea schimbărilor climatice.

De asemenea, raportul este publicat într-un moment fundamental, întrucât ne aflăm la sfârșitul celui mai cald an înregistrat vreodată și cu câteva zile înainte de începerea summitului mondial al Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP28 programat la Dubai.

Potrivit raportului, „lipsa de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice duce la pierderi de vieți omenești și la înrăutățirea condițiilor de viață”. Acesta evidențiază faptul că „decesele cauzate de căldură în rândul persoanelor în vârstă au crescut cu 85% în ultimul deceniu, iar schimbările climatice afectează sistemele esențiale precum apa, igiena și producția de alimente”.

În plus, „pierderile economice legate de fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere și afectează cel mai mult țările cu un indice de dezvoltare umană (IDU) scăzut, agravând inegalitățile globale”. O scrisoare deschisă semnată de 46 de milioane de profesioniști din domeniul sănătății și adresată președintelui COP28, Sultan Al Jaber, îl îndeamnă pe acesta „să se angajeze într-o eliminare mai rapidă și mai echitabilă a combustibililor fosili și să investească în tranziția spre energia regenerabilă”.

În anul 2022, oamenii au fost expuși la o medie de 86 de zile de temperaturi ridicate periculoase pentru sănătate.

Autorii raportului denunță „neglijența guvernelor, companiilor și băncilor, care continuă să investească în petrol și gaze pe măsură ce provocările și costurile adaptării cresc, iar lumea se apropie de pagube ireversibile. Autorii avertizează că, fără acțiuni decisive de atenuare și o abordare rapidă a cauzelor fundamentale ale schimbărilor climatice, sănătatea umanității este în grav pericol”.

De asemenea, subliniază „oportunitatea unei tranziții energetice juste” care poate oferi „o reducere a inegalităților în materie de sănătate și îmbunătățire a sănătății și bunăstării tuturor populațiilor”. În acest sens este necesară o „acțiune climatică urgentă axată pe sănătate” pentru a transforma „economia globală într-o economie cu zero emisii de carbon, oferind în același timp oportunități de îmbunătățire a sănătății populațiilor lumii printr-un acces mai bun la energie și la securitate, aer mai puțin poluat, apă potabilă mai sigură, diete și stiluri de viață mai sănătoase și orașe mai viabile”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
8
Mon
8
Tue
6
Wed
4
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău