Pavel Postică: „Atât timp cât între rezultate se păstrează o distanță uniformă înseamnă că rezultatele par să fie corecte”
-
21 Octombrie 2019 13:02
Rezultatele preliminare ale numărării în paralel de către Misiunea de Observare „Promo - LEX” a voturilor pentru alegerile locale din municipiile Chișinău, Bălți și Comrat confirmă rezultatele prezentate de către Comisia Electorală Centrală, chiar dacă observatorii susțin că nu au avut acces la toate procesele verbale. Cât privește calitatea procesului electoral în ziua alegerilor, observatorii au constatat cu o treime mai puține încălcări comparativ cu scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019.
Dacă datele preliminare ale numărării voturilor în municipiul Chișinău, prezentate de către Comisia Electorală Centrală, arată că Ion Ceban, candidatul PSRM, a acumulat 40,16 la sută din sufragii, iar principalul său contracandidat, Andrei Năstase – 31,09, atunci rezultatelor preliminare ale numărării în paralel a voturilor de către observatorii Promo –LEX, arată că Ion Ceban ar fi acumulat 39,96 % din sufragii, iar Andrei Năstase – 30,75 la sută. Directorul de programe al Promo – LEX, Pavel Postică, a precizat că în municipiul Chișinău observatorii au avut acces la 295 de procese verbale din cele 307.
Atât timp cât între rezultate se păstrează o distanță uniformă, deci, nu sunt fluctuații majore, aceasta înseamnă că rezultatele par să fie corecte, a spus Pavel Postică.
Pavel Postică a mai informat că la scrutinul de duminică numărul incidentelor a fost mai mic comparativ cu alegerile parlamentare noi din 24 februarie 2019. Cele mai frecvente încălcări se referă la deficiențe în listele electorale, fotografierea buletinelor de vot, agitație electorală în incinta secției de votare și transportarea organizată a alegătorilor.
Este greu acum de estimat care ar fi impactul fiecărei încălcări asupra rezultatelor pe fiecare din aceste circumscripții. Noi am prezentat niște totaluri comparative ca să vedem cifrele de încălcări în scrutinul precedent, spre exemplu parlamentar, când au fost peste o mie de incidente raportate. Acum avem o descreștere cu un sfert. Cum aceasta a afectat sau nu a afectat procesul în general este greu de estimat. Până la urmă este rolul instanțelor de judecată, a spus Postică
Potrivit observatorilor „Promo - LEX” , cele mai multe încălcări au avut loc în incinta secțiilor de votare, iar alegătorii au fost cei mai afectați de pe urma acestor incidente.
Scrutinul din 20 octombrie a fost monitorizat de aproape 800 de observatori „Promo - LEX”.