CALC cere Parlamentului să desemneze noii membri ai CEC pe criteriu de profesionalism

  • 02 August 2021 11:40
CALC cere Parlamentului să desemneze noii membri ai CEC pe criteriu de profesionalism

Organizațiile membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) fac apel către Parlament să desemneze în termene legale noii membri ai Comisiei Electorale Centrale pe criterii de profesionalism, integritate, meritocrație și nu în baza loialității politice.

Într-un document difuzat astăzi, CALC mai cere să fie organizat un proces public de numire a noilor membri în componența CEC și să fie asigurată reprezentarea egală a femeilor și bărbaților la desemnarea noilor membri.

Coaliția susține necesitatea revizuirii mecanismului de constituire a autorității electorale, astfel încât să fie consolidată independența și reziliența instituției în raport cu factorii politici, precum și să fie asigurat caracterul permanent al mandatului de membru al CEC.

De asemenea, Coaliția îi solicită Parlamentului să modifice legislația electorală și cea conexă în corespundere cu adresele Curții Constituționale, constatările și recomandările misiunilor naționale și internaționale de observare a alegerilor, precum și cu standardele internaționale în materie electorală elaborate de OSCE, Comisia de la Veneția, Consiliul Europei etc.

Amintim că mandatul actualei componențe a CEC a expirat la 16 iunie, dar a fost prelungit pe un termen de 90 de zile, în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Potrivit Codului electoral, opt membri ai CEC sunt desemnați de Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției, iar un membru este numit de președintele Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău