Călătorie imaginară în R.Moldova - despre arta tradițională, în noua carte lansată de etnograful Varvara Buzilă
-
07 Februarie 2019 12:06
Volumul „Arta tradițională din Republica Moldova”, ediție bilingvă, în limba română și engleză a fost lansată ieri, 6 februarie, de etnograful și muzeograful Varvara Buzilă. Cartea reprezintă o scurtă istorie a culturii naționale și îndeletnicirile esențiale ale strămoșilor noștri, în imagini sugestive.
Autoarea se axează pe repere ale artei tradiționale din Republica Moldova - meșterii populari și lucrările acestora – țesăturile, prosoapele, croșetările, portul popular, simbolurile naționale.
"Am descris cultura și îndeletnicirile esențiale ale strămoșilor noștri, care au înrădăcinat aceste ocupații în istoria neamului. De fapt, aceasta este o viziune artistică care aparține și noilor generații", Varvara Buzilă.
Promotoare a tezaurului cultural național, specialist în simbolistica folclorului, Varvara Buzilă spune că a scris această carte pentru că a simțit datoria de a împărtăși celor din jur buna cunoaștere a domeniului pe care îl reprezintă.
Cartea este destinată și oaspeților, sau reprezentanților altor culturi, care doresc să facă o călătorie imaginară în Republica Moldova, în “spațiul, timpul, comunitățile și valorile” noastre.
Cartea a apărut la editura „Cartier”, cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.
Varvara Buzilă s-a născut în satul Trebujeni, raionul Orhei. A studiat la Facultatea de Jurnalism, Universitatea de Stat din Chișinău, iar ulterior, în 1998, a susținut doctoratul în filologie, specialitatea folclor, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Este autoarea cărților: Pâinea: aliment și simbol. Experiența sacrului, apărută în două ediții - la Chișinău, în 1999, iar recent și la București(în 2018), Costumul popular din Republica Moldova. (Chișinău, 2011), Covoare basarabene din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală editată de Institutul Cultural Român din București în 2013.